Transpersoner har också mänskliga rättigheter

Idag skriver jag, Jens Odsvall från Människorättsnätverket Svart måndag och Catrine Norrgård från HBT-liberaler på Politikerbloggen om transpersoners rättigheter. Vi är själva cispersoner men det hindrar oss inte från att ta ställning för att alla människor har samma grundläggande mänskliga rättigheter. Transpersoner ses ofta som andra klassens medborgare och får genomlida diskriminering, undermålig sjukvård och ifrågasättande attityder. Jag, Jens, Catrine och många andra förstår över huvud taget inte varför det ska behöva vara så. Vad är det som är så hotande med transpersoner?

För att kanalisera mitt och andras engagemang startade jag för en tid sedan nätverket C4T. Nätverket är till för alla, oavsett egen könsidentitet, som vill engagera sig för transpersoners rättigheter. Engagemanget kan sträcka sig från allt att bara prata med sina vänner om hur dåligt samhället behandlar transpersoner, till att skriva debattartiklar på det sätt vi tre gjort idag och vidare till att faktiskt påverka lagstiftning och sjukvård – om man har den möjligheten.

Jag hoppas att vi tillsammans ska kunna få igång en debatt som nästan ingen velat eller vågat ta i på länge. Om du vill vara med i debatten är du välkommen.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/05/05/transpersoner-har-ocksa-manskliga-rattigheter/

1 ping

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Per Pettersson. Per Pettersson said: Transpersoner har också mänskliga rättigheter: http://wp.me/prWTN-ms […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.