Hur ska unga liberaler rösta?

I höstens val är förstagångsväljarna fler än någonsin tidigare. För att vinna höstens val har det blivit allt viktigare för partierna att tilltala unga människor. Att driva frågor som tilltalar unga och att lyfta fram kandidater har dock varit svårt för många partier, något som blev extra tydligt i EU-valet där miljöpartiet och piratpartiet gick fram just bland unga väljare. Andra partier tappade unga väljare och för Folkpartiet liberalerna var skillnaden i valresultat mellan olika åldersgrupper tydligare än för många andra.

Nu har Folkpartiet liberalerna äntligen vågat tänka lite nytt, på initiativ från Liberala ungdomsförbundet (LUF). Idag presenteras den nya portalen Unga Folkpartiet, en plats för unga politiker att kommunicera med unga väljare och där unga väljare kan få politiken belyst ur sitt eget perspektiv. Alla kandidater som identifierar sig som unga eller vars hjärtefrågor tilltalar i första hand unga väljare, får vara en del av portalen.

Vid första anblick kan det te sig lite underligt att skapa portaler för enskilda väljargrupper. Samtidigt måste vi komma ihåg att nätverk för kvinnor, HBT-personer, religiösa samfund, etniska grupper och så vidare finns på plats inom politiken och arbetar mot sina respektive väljargrupper på olika sätt. Det är därför bara naturligt att lägga upp en portal som samlar unga kandidater, på ett sätt som många ungdomsförbunds ordinarie webbplatser inte är anpassade för. När unga blivit en allt viktigare grupp och dessutom en grupp som allt fler partier glömmer bort, är det ett initiativ av den här sorten som behövs.

Förhoppningsvis kommer portalen att stimulera viktiga frågor som ungdomsarbetslöshet och utbildning men också öka debatten om frågor som rör frihet på internet, personlig integritet och hållbar utveckling. Alla dessa frågor är sådana frågor som partierna måste bli bättre på för att tilltala unga väljare. Vi vet att det blir allt viktigare med värderingsfrågor när människor gör val, medan att den ekonomiska politiken och eventuella värderingar om klasskamp blir mindre viktiga. Därför väljer många unga liberala väljare miljöpartiet, inte för att de har en bra ekonomisk politik utan för att deras värderingar är livsstilsliberala. Det är för många unga viktigare med personlig integritet och en modern syn på människors rätt att leva sina liv som de vill, än att få en procent mer eller mindre i skatt.

De liberala partierna i Sverige har misslyckats med att lyfta ungdomsfrågor och att släppa fram unga kandidater i den utsträckning som behövs för att locka de unga väljarna. Med Unga folkpartiet kan trenden förhoppningsvis brytas. Sverige behöver givetvis liberala värderingar vad gäller upphovsrätt och livsstil, men det vore katastrof för exempelvis ungdomsarbetslösheten och tillväxten om vänsterexperimentet fick makten. Därför måste de liberala partierna arbeta hårt för att återigen bli ett naturligt val för unga liberaler. Idag är det valet inte naturligt.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/05/10/hur-ska-unga-liberaler-rosta/

2 kommentarer

3 pingar

  • David Andersson15 maj 2010 kl. 10:09
  • Svara

  Unga liberaler borde självklart rösta på Liberala partiet. Vad jag ser finns inget annat val.

 1. Lovvärda funderingar i inlägget ovan, verkligen… 😉

  Men utifrån mitt 69-årade livsperspektiv sett – så blir det överhuvudtaget ingen reda med NÅGONTING – så länge som RÄNTEBLUFFEN tillåts att utarma oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla nationer, tyvärr tyvärr… 😥

 1. […] Andreas Froby, Sebastian Hallén, Rasmus Jonlund, Christoffer Jönsson, Mark Klamberg, Seved Monke, Per Pettersson, Tobias Setterborg, Victor […]

 2. […] upp och tycker du ska gå in på unga.folkpartiet.se. Karolina Lindén gör reklam för sajt. Per Pettersson skriver om behovet för det liberala partierna att prata livstilsliberalism för locka unga […]

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Per Pettersson. Per Pettersson said: Hur ska unga liberaler rösta?: http://wp.me/prWTN-mU […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.