Rödgrönt totalhaveri i trafikfrågan

De rödgröna har löst Stockholms trafikproblem. Eftersom Förbifart Stockholm inte ska byggas, måste det bli svårare och dyrare än idag att köra bil privat i staden. Om det inte finns vägar att köra på och de få vägar som finns är svindyra att använda, så kommer ingen heller köra på dem. Problemet löst. Eller?

Snarare ökar problemen. Den som någon gång har försökt att ta sig från T-centralen till KTH eller Stockholms universitet på morgonen för att hinna till föreläsningarna som på KTH börjar 08.15 vet var problemet ligger: i kollektivtrafiken. Som det ser ut idag kan det dröja till tredje eller fjärde tunnelbanan innan man faktiskt kommer på ett tåg. Pendeltågen är likaså packade och i morgonens rusningstrafik krävs det när tåget närmar sig centralen, att pendlarna står så packade att flera riskerar att ramla handlöst ut på perrongen varje gång dörrarna öppnas. Ytterligare ett problem är förstås att SL byggt hela sitt trafiknät så att det liknar en stjärna; du kan resa från ytterområden in mot centralen och tvärtom, men att resa mellan stjärnans armar fortsätter vara problematiskt trots att blå stombussar satts in på vissa sträckor. Det kräver att den som ska från exempelvis Kungsängen till Upplands Väsby får en restid på en och en halv timme kollektivt, respektive 20 minuter med bil bilköerna till trots.

Såvida de rödgröna inte vill skapa totalhaveri i Stockholmarnas möjlighet till arbete måste de vänta med sina åtgärder tills dess att kollektivtrafiken är utbyggd och rullar. Det kan innebära en del problem, då de rödgröna vill finansiera utbyggnaden delvis med just trängselskatterna. Låt oss för tillfället anta att de hittar finansieringen ändå, kanske genom att använda trängselskatten till avbetalningar på lånen. Vad är det då som krävs för att det ska gå att stänga körfält på Essingeleden, införa trängselskatter och lägga kommunala avgifter på privata parkeringar?

En del är att skapa alternativa resvägar till knutpunkter, som exempelvis KTH och Östra Station är. Idag ska alla KTH-studenter och anställda – någonstans i storleksordningen 10 000 personer, möjligen mer – ta sig dit på morgonen. De som ska använda sig av bussterminalen och Roslagsbanan ska också ta sig till och från. Dessutom måste alla studenter vid Stockholms universitet passera stationen med tunnelbanan. Det går inte att köra fler tåg på befintliga spår. Lösningen är alltså att skapa alternativa, lika snabba, resvägar med kollektivtrafiken. Ny tunnelbana tar väl något decennium att bygga och att sätta in fler bussar kommer inte lösa problemen, då de tar för lång tid och dessutom inte tar tillnärmelsevis lika många människor som en tunnelbana.

En annan del är att skapa fler förbindelser från norr till söder och mellan stjärnans olika armar. För att köra fler förbindelser in och ut ur stan krävs fler spår. De tar ett antal år att projektera och för att det ska fungera kommer dessutom Citybanan att behöva stå klar. Det kommer inte heller att gå att köra från norr till söder med buss på ett effektivt sätt eftersom den förbindelse som skulle kunna skapa dessa förutsättningar, Förbifart Stockholm, inte ska byggas. Viss press skulle kunna lösas genom att direktbusslinjer infördes på vissa sträckor. Tyvärr har SL visat att man inte är intresserade, då direktbusslinjer har lagts ner med motiveringen att pendeltågen fått kvartstrafik – trots att bussarna gav resenärerna mycket kortare restider. Det visar sig att de flesta resenärer hellre tog bilen än gav en halvtimme extra i resa med kollektivtrafiken. Det är inget konstigt och det är ett beteende som ingen trängselskatt i världen kommer kunna lösa, om den inte läggs så högt att vanliga människor inte har råd med den. Det vore underligt om de rödgröna valde den vägen, då detta i samband med ett avskaffande av RUT-avdraget skulle omöjliggöra ett normalt familjeliv för en normalinkomsttagare och istället skulle privilegiet med fritid förbehållas de rika.

Den rödgröna rörans ”lösning” på trafikproblemet visar sig få deras övriga politiska röra att blekna i jämförelse. Deras förslag, om de driftsätts inom säg 20-25 år, kommer att skapa kaos i trafiken, haveri i arbetsmarknaden och avskaffa fritiden för många normalinkomsttagare. De enda som kommer att leva drägliga liv är höginkomsttagare. Inget av detta kan ha varit oppositionens mening, ja såvida de inte vill tvinga människor att flytta ut på landet och återgå till livet i självhushåll förstås.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/05/26/rodgront-totalhaveri-i-trafikfragan/

3 kommentarer

2 pingar

  • Björn G27 maj 2010 kl. 14:48
  • Svara

  Jag är helt på ditt spår också. Men att uppskatta att tunnelbana kommer att ta ”nåt decennium” att bygga är optimistiskt i överkant. Först ska det projekteras och planeras, och sen ska det diskuteras, och sen läggas ut på remiss, och sen ska alla gnällspikar gnälla om dittan och dattan (se alla andra stora vettiga byggprojekt: citytunneln, norra länken, öresundsbron etc). Och lite beroende på hur lång tunnelbana som ska byggas så kan nog själva byggtiden vara runt nåt decennium. Att räkna med en ny tunnelbanelinje inom 30 år är nog mer realistiskt, om ens det räcker (men tunnelbana är ju så dyyyrt. Vi kör spårvagnar istället).

  S har nyligen lagt fram en plan för nya tunnelbanelinjer dock (http://www.dn.se/sthlm/sa-vill-socialdemokraterna-bygga-ut-stockholms-tunnelbana-1.1111983). Detta publicerades i DN bara ett drygt halvdygn efter en gammal KTH:are skrivit i en debattartikel att det är ganska precis sossarnas förslag som krävs för ett framtida Stockholm (http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/satsa-pa-en-utbyggnad-av-tunnelbanan-1.1111725). Jag har svårt att se att detta skulle vara en slump.

  Sossarnas förslag ser lite intressant ut. Jag önskar att de borgerliga kan kontra med något i samma stil. Det vore synd om sossarna ska vinna röster på att de borgerliga inte ser behoven i tid.

  1. Ja, det trista är ju att moderaternas företrädare för inte så länge sen sa att ”tunnelbanan är färdigbyggd”. Vi är ganska många andra i Alliansen som inte håller med om det uttalandet.

 1. Jag är helt enig med dig. Vi måste satsa på såväl kollektivtrafik som en förbifart Stockholm. En region som väntas växa med 220 000 nya invånare fram till 2018 måste få infrastruktur i motsvarande omfattning för att undvika en total trafikinfarkt.
  Själv pendlar jag från Upplands Väsby till Solna strand varje dag. Det är nästan omöjligt med kollektivtrafik och tar mkig över en timme om allt flyter. Med bil tar de två milen en knapp halvtimme om det inte är kö. För en stressad småbarnspappa är det enda möjliga alternativet att ta bilen för att hinna till dagis, hur mycket man än gillar kollektivtrafik.

 1. […] bygga en tunnelbanering runt hela staden. Det senare ett projekt på 30 års sikt. Studenter som Per Pettersson och jag som med röda linjen pendlar till KTH och universitetet, kan glädja oss åt planerna på […]

 2. […] Bloggar: Per Pettersson. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.