Dags att förpassa tvångssteriliseringar till historien

Transsexuellas möjlighet att skaffa barn är i Sverige starkt begränsad, för att inte säga helt frånvarande. Amanda Brihed är en av dem som drabbats och som har styrkan att berätta om det.

Vad avgör om du är en olämplig förälder? Är det din förmåga att ta hand om och uppfostra ditt barn? Hur mycket du älskar din son eller dotter? Om du har ekonomi att klara försörjningen av din familj? Nej, sådant är sekundärt. Det viktigaste är att du inte har haft oturen att födas i fel kön. Skulle så vara fallet måste du ge upp alla möjligheter till fortplantning om du vill korrigera det. Antingen får du skaffa barn eller så får du korrigera din könstillhörighet. Enkelt val, inte sant?

Sverige har haft en långvarig debatt om tvångssteriliseringarna av bland annat psykiskt sjuka. Det har tagit lång tid att göra upp med vår skamfyllda historia. Trots det talas det tyst om att tvångssteriliseringar av psykiskt sjuka fortsätter än i dag. Transsexualism räknas nämligen fortfarande som en psykisk sjukdom av såväl Socialstyrelsen som WHO. Det är dock antagligen den enda psykiska sjukdom som kan korrigeras kirurgiskt. Kravet för att få korrigering är dock, i Sverige, att du har intyg på att du är steriliserad och att du inte har fryst ner några könsceller för att kunna bli förälder efter operationen. Gud förbjude att en man blir mamma, eller en kvinna pappa – hur skulle det se ut i kyrkböckerna?

En av alla dem som drabbas av den förlegade föreställningen om transpersoner är Amanda Brihed. Amanda är dock inte vem som helst, Amanda är en av de starkaste personer som vandrar på denna jord. Det gör att hon, till skillnad från många andra, inte tyst accepterar och lider i sin situation. Istället tar hon debatten och berättar för världen hur hon blivit behandlad, enbart för att hon haft oturen att inte ha en lika självklar könsidentitet som majoriteten.

Det är starkt och kräver mycket av en människa att lämna ut sig själv så totalt och Amanda är värd stor respekt och beundran.

Det finns ingen legitim anledning till att förbjuda transpersoner att frysa ner könsceller för att senare i livet kunna få barn. Förbudet finns kvar på grund av föråldrade föreställningar som lever kvar sen den första lagstiftningen om könstillhörighet kom till på 1970-talet. Det är hög tid att saken förändras, men tyvärr kommer det nog dröja innan det händer. Utredningen ligger och samlar damm på socialdepartementet och flera remissinstanser, som Svenska Kyrkan och liknande organisationer, tycker att det är oacceptabelt att göra förändringar på denna punkt. Den möjliga utväg som finns är att överlåta ärendet till justitiedepartementet och hantera den som en rättighetsfråga. Förhoppningsvis kan det skära sönder den gordiska knut som hanteringen har fastnat i.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/06/13/dags-att-forpassa-tvangssteriliseringar-till-historien/

5 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • KLARTEXTEN!13 juni 2010 kl. 19:46
  • Svara

  Ifall man har förbjudit henne att frysa in spermierna, jag DÅ är det förjävligt! Förresten kunde hon lätt kunnat göra det före beslut om könsbyte eller utomlands!

  • KLARTEXTEN!13 juni 2010 kl. 19:44
  • Svara

  Amanda föddes tydligen med manliga könskörtlar (testiklar). Den som har testiklar är enligt lagen man! Den som har äggstockar är kvinna. Amanda valde att få legal status som man och var därför tvungen att operera bort testiklarna.

  Skulle hon behålla sina manliga könskörtlar och ändå klassas som kvinna? Då kan ju vem som helst kräva att få klassas som kvinna resp. man på inga grunder alls! Det skulle ju bli total cirkus. Och våra pass skall funka även i utlandet. Med ett kvinnligt pass och man ser att ”hon” är man, ja då lär det bli problem! Jag kan inte se annat än att det skulle bli ren cirkus!

  Enklare är väl att antingen inte byta kön eller att byta och frysa in spermierna! Det är ju ingen ”stor deal”. Vi kan ju inte definiera om könet enbart med hänsyn till transsexuella!?

  1. Om någon kommer på en person som ska byta kön med att ha fryst ner könsceller, så är det tack och adjö till hela bytesprocessen. Det spelar ingen roll om man fryst ner cellerna i alla hemlighet utomlands, om fel person får veta det är man inte längre tillåten att byta kön.

   Dessutom kan jag inte se hur det skulle kunna bli en cirkus bara för att vi inte vet vem som är man och vem som är kvinna? Spelar det någon roll, annat än för de valberedningar som när de föreslår personer till bolagsstyrelserna verkar tycka att intelligensen sitter i testicklarna.

   Kan också notera att det finns många i riksdagen som vill att man inte ska kunna få ändrad juridisk könstillhörighet om man gjort sin operation utomlands istället för i Sverige. Om det finns något annat argument bakom det, än att transpersoner inte ska komma och tro att de ska kunna få en bra behandling och faktiskt bli riktigt lyckliga (eftersom svensk behandling ligger långt efter många andra länder) så skulle jag gärna höra det argumentet.

 1. Om staten är den som står för kostnader kring en icke livshotande operation så har de väl också rätten att ställa krav för att denna skall genomföras.

  // Anders
  HUMOR -> blogg.aftonbladet.se/sextoon/
  HUMÖR -> blogg.aftonbladet.se/aceeo/

  1. Varför en stat ska ställa krav att man inte får ha några nedfrysta könsceller någonstans är obegripligt. Till och med i USA, detta konservativa land, är man mycket mer liberal vad gäller synen på transpersoner, åtminstone lagstiftningsmässigt. Så visst kan staten ställa krav, men de måste var amotiverade medicinskt. Ett förbud mot nedfrysta könsceller är inte motiverat.

 1. […] längre är omöjligt att faktiskt få till en förändring. Jag har också drivit frågan här på bloggen under en längre tid. Så under eftermiddagen kom beskedet: Folkpartiet liberalerna blir […]

 2. […] pågår, nämligen vid könsbyten. Dessutom bloggar Amanda, Adam Cwejman, Per Pettersson, Svensk Myndighetskontroll, […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.