Kristen och HBT-person? Då är du välkommen på läger!

EKHO:s annons om läger för kristna HBTQ-ungdomar 2010Jag är inte själv troende. Jag är inte ens agnostiker utan uttalad ateist. Det är dock mitt eget val och jag vill nog påstå att ateismen också är en viss ”tro” på sitt eget sätt. Det enda som är förenligt med total vetenskaplighet är ju agnosticismen, som säger att det är omöjligt att veta huruvida det finns en gud eller inte. Ateismen är ett aktivt val att tro att det inte finns någon gud, trots att tesen inte går att bevisa.

Be this as it may, jag tänker ändå upplåta annonsplats på bloggen för ett läger för kristna HBT-ungdomar som organisationen EKHO anordnar. Jag kommer inte själv åka på det, framför allt eftersom jag bara uppfyller ett och ett halvt av kriterierna för lägret, men jag tycker att det är viktigt att informationen sprids till dem som är berörda. När tidningen Dagen valde att inte ta in annonsen för att den kunde anses stötande för dess läsekrets blev det än viktigare för oss mer fritänkande att sprida annonsen.

En annons om utlevd homosexualitet passar inte i Dagen. Dessutom var den formulerad på ett utmanande sätt, säger chefredaktören Elisabeth Sandlund.

Jag vet inte om den annonsen som publicerats på EKHO:s webbplats och som jag återpublicerar här är samma som de skickade till tidningen. Om så är fallet undrar jag vad som är utmanande i den. Är det utmanande att vara tydlig med att man kan vara HBT-person och kristen? Är det utmanande att vilja växa istället för att hållas instängd av trångsynthet hos konservativa troende?

Annonsen från EKHO är inte utmanande på annat sätt än att den utmanar de inskränkta föreställningar som tydligen finns hos Dagens läsare. Det är en utmaning som inte kommer en dag för tidigt. Sandlund säger att det inte är en demokratisk rättighet att få sin annons publicerad i en tidning. Det är sant. Men det är inte heller en demokratisk rättighet att diskriminera om man gömmer sig bakom religiösa skäl. Lägret må provocera, men det kommer att hållas och kommer antagligen att bli mer välbesökt tack vare Dagens vägran att ta in annonsen. Jag önskar arrangörer och lägerdeltagare lycka till och hoppas att det blir ett roligt läger för alla.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/06/14/kristen-och-hbt-person-da-ar-du-valkommen-pa-lager/

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Jag är ung, jag är kristen, jag är homosexuell och jag skäms över tidningen Dagen.
  Störst av allt är kärleken. Du ska älska din nästa. Bär varandras bördor. Ta först bort den ENORMT stora trästocken i ditt eget öga innan du påpekar stickan i din väns.

  Men WOW, stående ovationer till EKHO!! Bra jobbat!!!!

 2. Bra gjort….

  • Tobias14 juni 2010 kl. 15:33
  • Svara

  Skulle kunna tolka, menar jag givetvis.

  • Tobias14 juni 2010 kl. 15:32
  • Svara

  Man skulle tolka ”ge mig en plats där jag kan växa” som ett ställe där man kan få fjong, och att det då skulle tolkas som utmanande. Men jag är övertygad om att det inte är avsikten, och att de flesta heller inte tolkar det så, utan just som att växa som individ.

 3. Nja, nu är det ju så att sannolikheterna inte är jämnt fördelade för ateism respektive agnosticism. Just att vi inte har någon som helst observation, antydan eller ens hypotes för någon gudom talar starkt i ateismens favör. Det är således mer vetenskapligt att vara ateist – det finns helt enkelt ingen anledning att tro att det finns dalahästar i omlopp kring Betelgeuze förrän vi har en observation av sådant slag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.