Den otippade valfrågan tvångssteriliseringar

För ett halvår sedan var vi många som kämpade för att frågan ens skulle uppmärksammas. Idag har debatt i medier och aktiv kampanj från Folkpartiet liberalerna och Liberala ungdomsförbundet lyft fram frågan om den antika könstillhörighetslagstiftningen och de absurda tvångssteriliseringar som fortfarande pågår i Sverige. Det är lätt att undra hur det gick till, men ännu lättare att jubla över utvecklingen.

Den transsexuella modellen Isis från America's Next Top Model

Isis, deltagare i America's Next Top Model och transsexuell

Transpersoner har inte blivit accepterade av samhället på det sätt som homo- och bisexuella har blivit. Istället är attityderna avståndstagande, oförstående och till och med fientliga i många fall. För bara ett halvår sedan såg det ut som att det skulle fortsätta länge till. Utredningen om en ny könstillhörighetslagstiftning låg och samlade damm på socialdepartementet. Inget parti vågade lyfta frågan till ytan. De föreningar som arbetade aktivt med frågan ropade ut i ett mer eller mindre totalt mediemörker.

Så plötsligt kom Morsdagsupproret. I sorg och förtvivlan över att aldrig kunna bli firad som mamma på mors dag skrev Amanda Brihed ett starkt blogginlägg, följt av en debattartikel. Inom kort tid ledde detta till att frågan uppmärksammades, socialministern tvingades svara och allt fler tog bladet från munnen och konstaterade att något måste göras för att förändra transpersoners situation, samt att tvångssteriliseringar en gång för alla måste förpassas till historiens mörka kapitel.

Inte långt därefter blev Folkpartiet liberalerna första parti att aktivt ta ställning i frågan och nu har Liberala ungdomsförbundet anslutit sig med kraft. I det liberala Sverige har många vaknat upp och undrat varför de inte sett, eller inte vågat säga något om, detta tidigare. Det må ha tagit lång tid, men man är fortfarande först ut på banan bland de politiska partierna. När det gäller HBT-frågor är det givetvis inget ovanligt, liberaler har i alla tider varit pådrivande för reformer på HBT-området. Det nya är att även de på vänsterkanten plötsligt insett att det är liberalerna som har störst trovärdighet i dessa frågor. Det är spännande, men samtidigt är det underligt att vänstern så länge kunnat anse sig som ledande på dessa frågor utan att egentligen ta några egna initiativ.

Oavsett vilket så är det underbart att Lex Amanda äntligen är på väg. Det kommer förstås att krävas en ny utredning, eftersom den förra som tillsattes av socialdemokraterna för ett halvt decennium sedan var undermålig redan i sina instruktioner. Det viktiga är dock att något händer och med kravet på förändring från Folkpartiet liberalerna kommer det att krävas att en omvald alliansregering gör något. Kanske tar det alla mandatperiodens fyra år att slutligt driva igenom förändring, men det är det värt. Precis som med den könsneutrala äktenskapslagstiftningen kommer det att vara omöjligt för ett enda värdekonservativt parti att stå emot förändringens vindar.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/07/22/den-otippade-valfragan-tvangssteriliseringar/

2 kommentarer

1 ping

 1. Skulle Folkpartiet vara först att ta ställning mot tvångssterilisering av transsexuella????

  Senast jag kollade hade väl både Mp och V kongressbeslut i frågan långt innan Fp satte ned foten.

  Och var är Folkpartiets egentliga initiativ i frågan, man sitter ju ändå på regeringsmakten sedan 2006. Varför säga något först nu, när riksdagen har semester och Fp inte riskerar att behöva bevisa att de verkligen vill ta strid i frågan?

  1. Folkpartiet har ett landsmötesbeslut på detta sedan ett tag tillbaka, men de är först ut bland partierna att faktiskt gå ut i medier och börja driva frågan. Vem som sedan var först med att fatta beslut om detta vet jag inte. HBT-liberaler var tydliga i sitt remissvar till utredningen att tvångssteriliseringarna måste upphöra och eftersom FP lät HBT-liberaler sköta svarandet på denna remiss kan det sägas vara FP:s åsikt redan då åtminstone.

   Vad gäller att gå ut med kravet så hade det inget att göra med semestrar. Med tanke på den debatt som varit var det helt enkelt läge att göra det nu. Att vänta hade bara varit dumt, dels eftersom det kunde verka fegt att inte göra det direkt, dels eftersom någon annan hade kunnat gå ut före trots att det är vi gräsrötter i FP som drivit frågan hårdast på senare tid.

   Måste säga att din kommentar andas en viss avundsjuka för att ingen i vänsterblocket vågade ställa sig upp och ta debatten före FP.

 1. […] Fler bloggare: Amanda Brihed, Per Petterson […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.