Vi bloggosfärens sopor

I socialdemokraternas propagandamaskin på nätet, den självutnämnda progressiva bloggrörelsen Netroots, fyller borgerligt sinnade bloggare ingen funktion eftersom vi inte fyller något hål i mediesfären.

Jag har bloggat i några år nu. Inriktningen på bloggen har alltid varit liberal och i takt med att jag själv utvecklat min personliga ideologi har bloggen blivit mer och mer tydlig vad gäller åsikter. Ofta angriper jag vänstern, inte sällan angriper jag alliansens olika partier inklusive det parti jag själv är medlem i. Jag är alltid och kommer alltid att vara liberal i första hand, inte partist och aldrig alliansmegafon. Det innebär att jag aldrig kommer finna en hemvist i vänstern men det innebär också att jag som ”illojal” partist kommer ha svårt att göra politiskt karriär. För mig är dock det viktiga att vara sann mot mig själv och att aldrig överge mina ideal och övertygelser.

NetRoots logotyp rödNu visar det sig att mitt bloggande är helt i onödan. Som bloggare på den icke-socialistiska sidan av det politiska spektrat fyller jag nämligen inget tomrum i medielandskapet. Alla medier är högervridna, för att inte tala om alla ledarsidor, och därför finns det bara utrymme för progressiva bloggar som vågar kritisera makthegemonin och mana till förändring. Utläst är det vänsterbloggar med de progressiva Netrootsbloggarna i spetsen som utmanar sanningar och hjälper människor att se de sanningar som aldrig kommer fram annars.

Låter det absurt? Det är det. Det är dock bilden som Netroots megafon s-buzz försöker sprida. Förebilden är den progressiva bloggrörelsen i USA, ett land som ligger mer till höger än Sverige och har ett politiskt system där majoriteten skiftas mellan demokrater och republikaner med relativt jämna mellanrum. Johan Ulvenlöv försöker att inbilla oss att Sverige är likadant och att vänstern arbetar från underläge hela tiden. Så är givetvis inte fallet.

Undersökningar bland journalister visar gång på gång att en kraftig majoritet röstar på vänstertrojkans partier.Vad som skiftat på senare år är att vänsterpartiet inte längre dominerar tillsammans med socialdemokraterna, utan att fler har börjat rösta på miljöpartiet. Fortfarande finns det ingenstans en borgerlig majoritet i journalistkåren. Påståendet att alla ledarsidor skulle vara högervridna glömmer bort Sveriges största kvällstidning Aftonbladet, en tidning jag tillsammans med Expressen förvisso slutat läsa för länge sedan på grund av deras undermåliga skvallerjournalistik. Det finns många fler på lokal nivå. Ytterligare ett faktum som Ulvenlöv behändigt nog glömmer bort är den totala socialdemokratiska dominansen under efterkrigstiden. Om samhället skulle vara så överkört av lögner från höger, varför skulle människor fortfarande rösta på vänstern över huvud taget?

Nu spelar verkligheten ingen roll för de dogmatiska megafonerna på vänsterkanten. Det var inte länge sedan en ledande socialdemokrat kallade de borgerligas valseger 1976 för en statskupp och attityden verkar ligga kvar. Möjligheten att människor faktiskt kan tycka att någon annan än socialdemokraterna har bra idéer verkar inte existera för Rörelsen. Den naturliga följden är att onödigförklara alla ”regeringsbloggare” eftersom de inte fyller någon funktion enligt det socialdemokratiska sättet att se på verkligheten.

Filmaffisch för filmen SOPOR, 19811981, året innan jag själv föddes, tog kronprinsessan Viktoria i en film av Tage Danielsson initiativet till SOPOR, Sveriges onödigförklarades protestorganisation. Lite mindre än 30 år senare är det tydligen dags att åter väcka liv i organisationen. Vi människor med onödiga åsikter som inte stämmer överens med Rörelsens har blivit onödigförklarade av densamma. Det är något som i alla fall jag inte kommer att acceptera sittande.

I filmen ockuperade de onödigförklarade Stockholms slott. Hur vi bloggsopor ska göra för att ockupera Knuff eller annan lämplig bloggportal vet jag inte, men med onödigt länkande till varandras inlägg trots att de inte har något att göra med det man själv skrivit borde det inte vara omöjligt – Netroots brukar ju lyckas.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/07/25/vi-bloggosfarens-sopor/

2 kommentarer

3 pingar

  1. Ekonomi- och politiska journalister röstar i högre grad blått. Se Johan Westerholms referat i Mitt i steget av studier från Göteborg.

    1. Ekonomiskt utbildade människor röstar över huvud taget mer på högerpartier än vänsterpartier, så det är väl inte underligt om det även gäller journalister. Politiska journalister kan jag inte uttala mig om däremot, det känns inte som att det finns en bias som skulle gynna alliansen när man läser artiklarna som skrivs.

  1. […] borgerliga bloggare bloggar. Den har hittills hörsammats av bland andra Mattias Lönnqvist, Mary, Per Pettersson och Magnus Persson som ger sinsemellan delvis olika skäl. Detta uppfattar Ulvenlöv som en […]

  2. […] Vi bloggosfärens sopor […]

  3. […] Tokmoderaten1 och Tokmoderaten2 och Per och Mary och Ankersjö och […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.