Subtila budskap bland valutskicken?

Vissa saker går att överanalysera, den saken är klar. Det är inte helt sällan jag gör mig skyldig till överanalys och min överaktiva hjärna kom igång ordentligt när jag gick igenom posten och hittade valutskick från fyra partier: moderaterna, kristdemokraterna, socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Valutskick 2010 från moderaterna, kristdemokraterna, socialdemokraterna och vänsterpartiet

Samtliga utskick innehåller valsedlar. Av någon anledning har dock båda vänsterpartierna valt att skriva att det innehåller dina valsedlar. Allianspartierna har bara skrivit att det innehåller valsedlar, kort och gott. Moderaterna kostar på sig ett ”obs”, men där går gränsen.

Direkt när jag såg utskicken vaknade min konspiratoriska hjärna. Är det ett subtilt knep från vänstersidan för att vinna röster på att försöka slå i människor att det är just dessa valsedlar som de måste använda? Jag menar, i ett område som det där jag bor, där många har annan bakgrund än svensk och inte är helt säkra på språket, är det inte en helt otrolig gissning att det är lätt att förväxla orden ”valsedel” och ”röstkort”.

Sen vaknar ju förnuftets röst såklart, och konstaterar att ingen kan vara riktigt så bortkommen när det gäller demokratin och hur det fungerar, att ett så enkelt knep kan lyckas. Det är bara för dumt. Men någonstans i bakhuvudet kan just valet av formulering inte släppa taget. Varför väljer vänstersidan att skriva just ”dina valsedlar” medan högersidan kör det lite mer avslappnade ”valsedlar”? Är det ett försök att subtilt påverka människors val? Eller är det bara en kulturskillnad mellan de olika blocken?

Jag vet inte svaret. Däremot har det varit underhållande att analysera det hela sönder och samman. Dessutom kan jag konstatera att valsedlarna, såvida det inte pågår oegentligheter i samband med valet, alltid ska finnas i vallokalerna. Därför behöver man inte ens de valsedlar som skickas hem. Så varför du behöver egna valsedlar, just dina, är lite oklart. Mystikens dimmor lättnar inte precis. Undrar om vi får svaret på valdagen?

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/09/05/subtila-budskap-bland-valutskicken/

3 kommentarer

  • Tobias7 september 2010 kl. 08:34
  • Svara

  Ja, Per, lite överanalyserar du nog. Förhoppningsvis är det en tillfällighet. Om det nu skulle stå ”dina valsedlar” på exempelvis Centerpartiets propaganda (vilken, om jag tolkar det rätt, du inte ännu fått i brevlådan), skulle din teori falla helt då?

  En tanke som slog mig var att det på åtminstone på Vänsterpartiets propaganda kunde ha stått ”våra valsedlar” – de är ju mycket för kollektivism, ”vi” och att hålla ihop.

  • Joannis-Magnus7 september 2010 kl. 04:12
  • Svara

  Jag fattar inte varför de ska skicka ut valsedlar. Påminner om gamla tider då manen i huset kryssade i och gav den färdiga valsedeln till kvinnan då man ansåg att kvinnor inte fattade politik och kunde lägga i fel valsedel eller då folk var analfabeter så fick de valsedeln färdigkryssad av den de röstade på.
  Tror de att de kommer få fler röster? Detta är en teknik som jag skulle förvänta mig sv.dem tro fungerade för när har partier som inte ens kommer in i parlamentet skickat ut valsedlar till hela landet då undrar man vart de får pengarna ifrån….
  Jag gillar det grekiska systemet när man röstar för man OBLIGATORISKT en bunt med alla valsedlar från ett bord utanför inan man går in och röstar på så sätt syns det inte vad man röstar på. Sen är det förbjudet av partiernas representanter att vistas utanför vallokalerna.

 1. Alltså moderaternas ”OBS! innehåller valsedlar” får mig nästan att tänka i termer ”kan innehålla spår av nötter” kanske försöker moderaterna helt enkelt vara vänliga nog att varan oss så vi inte av misstag öppnar brevet ^^

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.