Bort med batongerna

Följande debattartikel publicerades i Tidningen Nu denna vecka.

Folkpartiets logotyp på en orange "knapp", utan tillägget "liberalerna"

Vad hände med "liberalerna"?

Värderingar vinner val, brukar Birgitta Ohlsson säga. Sanningen i det påståendet går inte att underskatta. Kortsiktig populism eller inkonsekventa åsikter lockat inte väljare i längden. Den som vill skapa sig och behålla en stabil väljarbas måste kommunicera sina värderingar och sedan hålla sig till dem.

Därför är det beklämmande att se hur Folkpartiet för tillfället utvecklas. För att vara ett liberalt parti är det en skrämmande brist på liberaler i framför allt partiets topp. Istället för liberalism har en ny agenda tagit över, vad vissa försöker legitimera genom att kalla den kravliberalism. Om det bara hade handlat om att tydliggöra de krav som ställs på individer när det utövar sina fri- och rättigheter hade det varit en sak. Istället har det allt mer handlat om batonger och tvång.

På kort tid har två orimliga förslag kommit ur denna batongströdda mylla.

Det ena är det första svenska burkaförbudet som föreslås av ett riksdagsparti. Förslaget är oroande. Dels för att det pekar ut en specifik grupp och ett specifikt klädesplagg, en retorik som inte för tankarna till just liberalismen. Dels för att det tydligt pekar ut i vilken riktning man vill att skolledare och rektorer ska resonera i sin yrkesutövning, att det saknas förtroende för deras förmåga att göra egna bedömningar av vad som fungerar i undervisningssituationen. För ett parti som vill stärka dessa yrkens ställning, går det stick i stäv med den övriga politiken.

Det andra är tvångskommenderingen av föräldrar till skolan när deras barn är stökiga. Om meningen är att straffa föräldrarna för att de anses ha misslyckats med barnets uppfostran, är det ett bra förslag. Är tanken istället att skapa engagemang för barnet, är det helt fel väg att gå. Tvång föder inte välvilja och engagemang. Inte ens inom det militära tror man på detta längre. Varför skulle det då fungera i skolan?

Detta är bara de två senaste exemplen på batongernas inflytande över vår politik. Det finns många fler.

Efter ett landsmötesbeslut för några år sedan gjordes det klart att vårt namn i alla sammanhang skulle anges som ”Folkpartiet liberalerna”. Trots det är saknas tillägget på valmaterial och en rad andra ställen. I början irriterade jag mig på det. På senare tid har jag allt mer undrat om det inte är en medveten strategi för att försiktigt skölja bort liberalismen ur partiet. Med de förslag som läggs från partitoppen just nu är det den rimligaste förklaringen.

Jag är och kommer alltid att vara i första hand liberal. Det gör att jag känner mig obekväm i det folkparti som just nu håller på att växa fram. På många håll, exempelvis i EU-politiken, känner jag mig fortfarande hemma. När det gäller exempelvis skolpolitik och integritet är jag däremot allt mer undrande och ifrågasättande. Gräsrötter och partiledning är i allt större utsträckning på väg åt olika håll. Eftersom partiledningar kommer och går men gräsrötter består är det uppenbart att det är dags att rensa ut batongerna ur partiledningen och ersätta dem med äkta värdetrogna liberaler. Det här valet är antagligen redan förlorat, men om vi ska kunna vinna nästa måste vi se till att återta våra liberala värderingar redan på nästa landsmöte. Det kommer åtminstone jag att verka för.

Per Pettersson

Vice ordförande, Folkpartiet Liberalerna i Rinkeby-Kista

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/09/24/bort-med-batongerna/

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Krav-Åke4 oktober 2010 kl. 22:28
  • Svara

  Den s.k. batongliberalismen är det enda som gör Fp attraktivt, och detta vill du ha bort? Jösses, byt parti istället. Är det något som ska bort så är det flummet och snällismen som förpestade partiet under 80- och 90-talet (Westerberg, Leissner m.fl.) och fortfarande lever kvar. Kan inte de vettiga ”frihet under ansvar”-människorna som Björklund, Sabuni och Pehrsson få ha partiet ifred från alla flumliberala parasiter? Starta ett nytt parti med social(ist)liberalen Ohlsson som ledare, då kan de 300 väljare som är intresserade av ett sånt skitparti rösta på det, och så kan Folkpartiet få renodlas till ett fullfjädrat batongparti för massorna.

  1. I så fall får Folkpartiet ta bort ordet ”liberalerna” ur partinamnet, eftersom liberalismen inte är förenlig med den politik jag kritiserar.

 1. Bra skrivit. Måste säga att jag håller med dig till stor del. Förslaget med att tvinga föäldrarna att sitta med på lektioner hade ju kunnat vara helt ok om man bara hade skippat just tvånget. Att kunna få föräldrapenning (eller motsvarande) för att hjälpa till om lärare och förälder bedömer det som en vettig åtgärd är ju ganska bra, men tvång? Onödigt.

  1. Det är just det som är min invändning. Folkpartiet går mer och mer mot hårdare tag, tvång och förbud. Liberalism för mig är att vara tillåtande och att individer ska tillåtas att växa i frihet. Det är i det närmaste omöjligt att förena med de utspel som gjorts på löpande band den senaste tiden.

 2. Märkligt hur fort saker och ting förändras och plötsligt formas nya alternativ. Denna gång dock inte oväntat. Jag har med jämna mellanrum i min blogg pratat om att Sverige behöver ett nytt socialliberalt parti. Det är oundvikligt att liberalerna lämnar Folkpartiet i samma takt i stort sett som partiet lämnar liberalismen.

  Bra artikel!

 3. Jag tänkte som du redan för 6 år sedan. Men gav upp efter FRA lagens införande. den dag som du inte orkar jobba mot batongliberalerna så kan jag rekommendera att flytta över till Piratpartiet. Där kan vi fortsätta och arbeta för integritet rättssäkerhet och rätten till privatliv tills dess att de andra partierna återfår sitt förnuft.

  /christoffer före detta folkpartist

 1. […] Bort med batongerna […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.