Digitalisera valet

Att räkna rösterna i årets val har tagit tid. Snart två veckor efter valet är fortfarande inte resultatet klart i alla landsting och kommuner. Dessutom kommer det troligen bli omval i vissa valkretsar på grund av felhanterade röster och oklarheter. Det kan bara finnas en slutsats: det är dags att digitalisera valet.

Elektroniskt röstningssystem med tryckkänslig skärmDet började redan i samband med förtidsröstningen. Rapporterna om saknade valsedlar spred sig i medier både online och offline. Valförrättare och valarbetare tävlade om vem som kunde bryta mest mot valets spelregler genom att, som vanligt, rensa bort valsedlar de inte gillade.

Tillräckligt stora partier dessutom fick hjälp att lägga ut sina valsedlar – dock bara de utan namnlistor – medan andra partier var tvungna att sprida sina valsedlar själva. Alla partier var också tvungna att lägga ut egna valsedlar med förtryckta namn om de ville ha sådana på plats. Samma principer gäller för övrigt i vallokalerna på valdagen. Det innebar att det inte alltid gick att rösta på alla partier och att det i många fall inte gick att kryssa några kandidater. Att skriva ett namn på en blank valsedel räknas inte – även om kandidaten faktiskt står på den riktiga listan. I förtidsröstningslokalerna blev just det ytterligare ett problem, eftersom människor från ”fel” valkrets kunde vända sig dit för att rösta, vilket gjorde att de valsedlar de behövde för att utnyttja sin rätt att personrösta inte fanns på plats.

När så rösterna skulle räknas stod det klart att vissa röster var svårtolkade och det blev upp till länsstyrelserna att granska dem i efterhand. Vissa röster hanterades på fel sätt vilket gjorde att det inte gick för länsstyrelsen att bedöma huruvida de skulle godkännas eller ej. Med tanke på hur jämnt valet var kommer det sannolikt att leda till omval i de berörda valkretsarna – det är redan överklagat av rekordmånga.

Alla dessa händelser leder oss till slutsatsen att det nuvarande sättet vi förrättar val på i Sverige är ohållbart. Det är alldeles för lätt att fuska och oklarheter vid räkningen förvärrar situationen ytterligare. Partier behandlas olika och kandidater missgynnas av systemet att partierna själva måste hålla efter med valsedlar med listor på.

Demonstration av elektroniskt röstningssystemLösningen är relativt enkel: digitalisera valet!

Det är dags att vi överger de papper vi envisats med ända sedan långt innan allmän rösträtt infördes. Istället bör vallokalerna fyllas med elektronisk utrustning, enkla maskiner som räknar din röst och som inte kräver att valsedlar trycks och distribueras. Om man istället använder ett system med tryckkänsliga skärmar kan alla partier representeras på samma plats och med ett enkelt tryck kommer man vidare till möjligheten att välja bland det partiets kandidater i den valkrets man själv tillhör. Vilka val som presenteras blir individuellt anpassade och det blir klart vilka val du har rätt att rösta i, vilket underlättar t.ex. om du enbart har uppehållstillstånd utan att vara svensk medborgare och därmed har rösträtt enbart i val till kommun och landsting.

Det är inte svårt att ta fram ett system av den här typen – flera andra länder använder sig redan av elektroniska system i sina val. Varför Sverige, som utger sig för att vara ett föregångsland inom informations- och kommunikationsteknik, inte ligger i framkant vad gäller just dessa system är en gåta. Det är också ytterligare en anledning till att ändra på det. Med både EU-val och övriga val samlande 2014 nästa gång, finns det gott om tid att ta fram ett sådant system och driftsätta det. Det handlar bara om politisk vilja. Det är bara att hoppas att flera moderna, framåt politiker lägger fram förslaget på riksdagens bord, helst redan i höst.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/09/30/digitalisera-valet/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.