Integration, mångkulturalism och missuppfattningar

Invandringen är ett infekterat ämne, som hjälpt Sverigedemokraterna in i riksdagen, som får normalt sett lugna människor att slänga förolämpningar och osakliga argument omkring sig och som är fyllt med fasta positioner och missuppfattningar.

Ett samtal mellan tre så intelligenta och insatta människor som Adam Cwejman, Paulina Neuding och Tino Sanandaji är då en frisk fläkta, något som utvecklar och som helt saknar den retorik som annars är vanlig i dessa debatter, trots olika åsikter i frågan.

Något som inte utforskades närmare, men som jag personligen insåg är relevant för debatten, är frågan om vad som är kultur och hur mångkulturellt ett samhälle kan vara och fortfarande fungera väl. Även om det multikulturella samhället förklarats dött av många debattörer, är det givetvis en sanning med minst sagt en modifikation.

För att integreras måste det finnas något man kan integreras i, sade Tino. Det är givetvis sant. Problemet är att fokus för integration legat på fel ställe. Många ser kultur som matkultur eller kläder som det kulturella och det ses som naturligt att det är svenskt midsommarfirande som ska ingå i integrationen av nyanlända. I mina ögon är detta helt ovidkommande.

Den kultur som man som nyanländ kan behöva integreras i gäller grundläggande värderingar så som jämställdhet mellan könen eller att det är oacceptabelt att diskriminera någon på grund av deras sexuella läggning eller annat ovidkommande. 

Två unga punkare

Punkare och slöjor sida vid sida? Självklart. Kvinnoförtryck och jämställdhet sida vid sida funkar däremot inte.

Problemet är inte att invandrare inte känner till den svenska midsommaren eller våra traditioner kring jul. Det som skapar problem att få ett arbete, eller skapar grogrund för främlingsfientlighet, är bristen på förståelse för och acceptans av de grundläggande värderingarna om mänskliga rättigheter som råder i ett land som Sverige. Historier om hur man som jude känner sig skräckslagen i områden som Rosengård eller Rinkeby, berättelserna om hur en kvinna som går på café ensam eller med sina väninnor får utstå glåpord, utrfrysning eller kanske ännu värre saker, det är dessa saker som är ett hot mot den goda mångkulturen.

Tino sa att kulturdebatten låter som Einsteins teorier; att all kultur anses vara relativ, utom västvärldens och USAs ondska som är konstant. Motståndet mot främlingsfientlighet och föreställningarna att andra ”raser” är underlägsna blir till ett räddhågset motstånd mot all kritik gentemot andra kulturer, även när denna kritik gäller synen på mänskliga rättigheter. Den kritik som kan riktas mot Saudiarabien när de inte låter kvinnor köra bil, blir plötsligt omöjlig när den som ska kritiseras inte bor i Riyadh utan i Rosengård.

En värld där människors fria rörlighet över gränser är en realitet oavsett varifrån de kommer, blir en ouppnåelig dröm så länge det inte ställs krav på att acceptera de grundläggande värderingar som råder i ett samhälle. Det handlar inte om att integreras till den grad att man som muslim börjar äta sill och prinskorv till påsklunchen, utan att alla människors lika värde och frihet respekteras av den som lever i det land där detta är normen. Givetvis underlättas det om dessa grundläggande mänskliga rättigheter blir norm i samtliga länder i världen, något som är det enda rätta på sikt. Tills detta är verklighet måste det dock bli naturligt att acceptera dessa värderingar när man flyttar till ett demokratiskt land, oavsett anledningen till att man flyttar dit. Det är det enda sättet att garantera ett i övrigt mångkulturellt samhälle och det är en stor del i lösningen till att motverka främlingsfientligheten i samhället.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2011/07/05/integration-mangkulturalism-och-missuppfattningar/

7 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • John Svartljus5 mars 2012 kl. 18:35
  • Svara

  Hej hopp här hittar man en 4 år gammal bild på sig själv som punkare! Tur att snubben som skrivit detta är en otroligt kompetent människa och är delaktig i helt rätt parti! mvh blond punkare

  1. Haha, jaså där ser man ^^

  • Tino Sanandaji8 november 2011 kl. 02:07
  • Svara

  Signaturen ”Micke” är en lögnare och kuf. Lyssna inte på honom. De som vill får gärna googla ”Mickes” osannolika uppgifter.

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/11/gor-fororterna-till-tigerekonomier.html

 1. Bra skrivet, det viktigaste slutsatsen vi kan dra från diskussionen är inte att vi på något sätt behöver förändra eller förstärka någon svensk kultur. Istället måste vi acceptera att vi faktiskt har en viktig svenske kultur i just de grundläggande liberala rättigheterna och de måste vi försvara även för de invandrare som flyttar hit från kulturer där det inte är standard.

 2. Ni behöver inte den konservativa högerns nomenklatura såvida det inte är viktigt för er att få tillgång till deras husses pengar.

  Det är dom som behöver er för deras idevärld befinner sig fortfarande i 1800 talet.

  Jag hoppas att ni skiter i pengarna.

 3. . Den kritik som kan riktas mot Saudiarabien när de inte låter kvinnor köra bil, blir plötsligt omöjlig när den som ska kritiseras inte bor i Riyadh utan i Rosengård.
  ————————————

  I synnerhet som Tinos vänner ute i markanden är bästa vänner med dom ”goda diktaturerna” som det går att göra ”bra affärer” med och därför fokuserar kritiken mot islam på ”vrakdiktaturena” som inte har en struktur som möjliggör maximalt inflytande via diktatorena över dessa länders tillgångar.

  Sånt är problematiskt när man från den konservativa extremhögern (som står på knäna och tigger om ert stöd) kritiserar hur vänstern i sin tur agerar.

 4. Tino sa att kulturdebatten låter som Einsteins teorier; att all kultur anses vara relativ, utom västvärldens och USAs ondska som är konstant.
  ——————
  Tinio Sandanjai har hos Per Gudmundson hävdat att vi bör stoppa invandringen från mellanöstern därför att invaveln i dessa länder är högre än i Sverige.

  Det är nånstans där man hittar hans fokus.

 1. […] Integration, mångkulturalism och missuppfattningar « Per pladdrar på5 jul 2011 … Historier om hur man som jude känner sig skräckslagen i områden som Rosengård eller Rinkeby, berättelserna om hur en kvinna som går på café … […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.