Husby brann inatt

Husby, 20 maj 2013. Foto Per Pettersson

Livet fortsatte trots allt som vanligt i Husby dagen efter upploppen.

Natten mot måndagen brann det här i Husby. Bilar sattes i brand, ett helt parkeringsgarage eldhärjades och rutor krossades runt om i stadsdelen. Detta är första gången detta händer på norra Järvafältet, tidigare upplopp har varit koncentrerade i Tensta och Rinkeby på den södra sidan. Exakt vad som ligger bakom upploppen är oklart. Den mest sannolika förklaringen är att det pyrt ett missnöje länge och att det till slut kommit en utlösande faktor som lett till våld och skadegörelse.

Under längre tid har Husbyborna varit missnöjda med bristande lokalt inflytande på vad som händer i stadsdelen. Svenska Bostäders upprustning av områdena i Husby gjordes först utan dialog med de boende. Efter demonstrationer, protester och ett par krossade rutor på Svenska Bostäders områdeskontor, revs planerna delvis upp och man började också ha en dialog med de boende om förändringarna. Ett helt litet kontor för den så kallade Järvadialogen öppnades i Husby centrum. Det ledde också till en lugnare stämning, även om det fanns vissa som var missnöjda med att saker och ting alls förändrades.

Trots detta har utanförskapet varit fortsatt högt, om än mindre än i många andra förorter. Det är självklart att detta påverkar stämningarna. Sannolikt kom droppen när en 69-årig man sköts till döds av polisen för en vecka sedan. Utan att kunna detaljerna har många valt att se detta som ett bevis på att polisen och andra representanter för det offentliga struntar i förorten och saknar respekt för dem som bor där. Därför kom antagligen upploppen under natten som en sprängd säkerhetsventil.

Det är en sak att förstå frustrationen som lett fram till upploppen. Som boende i Husby sen sju och ett halvt år tillbaka kan jag förstå uppgivenheten – jag har sett hur man många gånger uppifrån påtvingat människor lösningar, saker som kanske ofta varit bra, men som blir dåliga för att de människor som påverkas varken varit informerade eller haft möjlighet att säga sitt. Jag gillar de flesta förändringarna som skett sedan jag flyttade hit och över huvud taget förstår jag inte alls de som protesterar mot alla former av förändring. Husby börjar bli gammalt och det är självklart att det krävs förändringar, upprustningar, moderniseringar och nybyggnationer. Samtidigt kan jag för mitt liv inte begripa hur man kunnat missa dialogen. Det mest grundläggande är att den som påverkas av ett beslut också ska få möjligheten att säga sitt om det. I ett område där många inte röstar och där en större andel än genomsnittet inte ens är svenska medborgare, blir det än viktigare att aktivt söka denna dialog från myndigheter och politiska församlingars sida.

Så långt har jag förståelse för det som händer. Däremot kan jag aldrig acceptera att upplopp, skadegörelse och misshandel är acceptabelt. Det spelar ingen roll hur långt saker har gått, missnöje visas inte genom att misshandla urskillningslöst, inte genom att krossa rutor för småföretagare och inte genom att bränna upp sina grannars bilar. Jag har pratat med några andra boende här i Husby under dagen, bland annat några som tvingats ut för att förhindra att egna eller släktingars bilar skulle stickas i brand. Trots detta har de förståelse för upploppen. Kanske inte så att de försvarar uttrycket, men de förstår varifrån de kommer och de hyser också en misstro mot polisen. Det är så stämningarna är här ute. Polisen har uttryckt sig klumpigt, för att inte säga förkastligt. Det är förvisso partsinlagor när vi fått höra de tillmälen polisen sägs ha använt mot demonstranterna, men då liknande uttryck tidigare varit dokumenterade inom polisen, kan jag mycket väl tänka mig att det förekommit. Det är ytterst olyckligt. Vad som behövs är en ökad förståelse och dialog. Uttryck som dem som rapporterats i medierna underminerar ytterligare förtroendet för polisen bland boende här ute.

Jag fick också se blåmärken från batonger på människor idag, människor som endast gett sig ut för att försöka få veta vad som hände och som definitivt inte var inblandade i upploppen själva. Det talar för att polisen inte är tillräckligt selektiva när det kommer till bruket av våld. Jag vill poängtera att jag inte har sett några bevis på så kallat övervåld, utan enbart tecken på att oskyldiga som varit nyfikna eller rädda har kommit i kläm. Det är också illa, men polisen verkar ha haft kontroll på nivån av våld, vilket är ett plus i kanten.

Jag är själv glad att polisen kom hit för att försöka skapa ordning i Husby igen. Samtidigt är jag djupt bedrövad över de rasistiska uttalanden som rapporterats. Poliser som inte klarar pressen utan börjar slänga okvädesord omkring sig kommer att förvärra situationen, inte förbättra den. Vädjandena från min sida, som såväl boende i Husby som en aktiv röst i samhällsdebatten, är dessa; till de boende i Husby, att försöka tygla sig själva och gärna manifestera sitt missnöje, men utan att sticka bilar i brand eller på annat sätt skada människor eller egendom; till polisen som kommer hit, att vara vänliga, dialoginriktade och uppträda så lugnt som det bara går – att aggressivt söka mota bort människor eller slå dem med batong kommer att skapa problem, varför det måste vara en absolut sista utväg.

Det är sannolikt inte slut på upploppen och jag förbereder mig på ännu större protester under kvällen idag. Jag känner mig fortfarande trygg i mitt eget bostadsområde men jag kommer inte att ge mig ut i centrum när jag väl kommit hem ikväll. Jag hoppas dock att politiker, intresseorganisationer, polisen och alla vi som bor i Husby kan hjälpas åt för att åstadkomma en snabb dialog, så att vi kan få se Husby återgå till det vanliga, lugna och medmänskliga område det brukar vara så snart som möjligt.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2013/05/20/husby-brann-inatt/

1 kommentar

  1. För en gångs skull håller jag, i alla fall delvis, med om ett av dina blogginlägg 🙂 Ses nästa vecka! P

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.