Facebook hashtags onödiga existens

Jag har de senaste dagarna läst två saker som fått mig att vilja kommentera hashtags på Facebook. Den en är en analys av partiernas arbete i sociala medier, där en slutsats var att den som inte använder hashtags i sina inlägg på Facebook inte uppnår lika stor spridning på sina inlägg. Det andra var en kompis som helt oberoende av detta länkade till nedanstående bild.

 

Så, vem har rätt? Den som analyserade sociala medier eller min kompis (och hans infografik)?

Enkelt uttryckt: min kompis, som inte har en bakgrund som expert på sociala medier utan inom utdöda språk och numera lite juridik.

Poängen med hashtags är att du ska kunna söka enkelt på olika begrepp. Problemet är att de aldrig fått något egentligt genomslag på Facebook. På Twitter är det en annan sak, där har de funnits med sedan långt tillbaka och det är enkelt att klicka på en tagg för att se liknande inlägg. På Facebook anses de dock vara en udda fågel, vissa irriterar sig på dem rejält, andra undrar mest vad de har där att göra. Vad som gör Facebook än mer intressant är att den som söker på en hashtag får upp alla relevanta inlägg, oavsett om de har ett litet ”staket” framför sig eller inte. (Ja, det där lilla tecknet # har jag faktiskt hört kallas staket så många gånger, att jag har givit upp på att kalla det andra saker och fortfarande förvänta mig att alla förstår vad jag menar.) Prova att klicka på exempelvis #Ukraine om du råkar se ett sådant inlägg i ditt Facebookflöde. Eller valfri annan tagg som också är ett ord på något språk.

Nej, taggar på Facebook är faktiskt rätt onödigt. Ibland slinker det med en tagg ändå, oftast när jag uppdaterar med samma inlägg på både Facebook och Twitter via HootSuite, eller när det postas något från Instagram – eller för den delen när mina blogginlägg härifrån postas upp på såväl min Twitter som på min egen blygsamma fansida på Facebook. Utom i undantagsfall så tillför de dock ingenting – och även när det kanske dyker upp en relevant tagg, så som detta inläggs #blogg100 som ju inte är ett normalt ord, så blir genomslaget för detta på Facebook extremt begränsat. Det är en god tanke förstås, men sanningen är att ytterst få använder funktionen på Facebook och det verkar inte som att det håller på att förändras. Du kan lugnt fortsätta uppdatera som du brukar på Facebook, utan taggar, och ändå inte missa nämnvärd trafik till din sida.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2014/03/05/facebook-hashtags-onodiga-existens/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.