Okej då: Ukraina

Jag hade egentligen inte tänkt att yttra mig i frågan. Alla pratar om Ukraina. Alla har olika bilder av vad som händer. Nästan ingen har varit där och antagligen är det ännu färre som förstår språket. Jag tillhör båda dessa kategorier och jag är inte expert. Jag har försökt att bilda mig en uppfattning genom att läsa, såväl propaganda som nyhetsrapportering från olika källor. Det som fascinerar mig är just hur säkra uttalanden som kommer från olika håll. Att antingen är allting med revolutionen jättebra, eller så är allting en nazistisk konspiration. Sanningen är givetvis någonstans mitt emellan alla ytterligheterna.

Så, idag leker jag utrikespolitisk analytiker och försöker sammanställa ungefär vad som verkar vara läget. Notera att varje påstående bör inledas med att ”det förefaller vara så att” eller något på samma tema, men jag besparar er detta av stilistiska skäl.

Utrikespolitisk amatöranalys

Putin har en världsbild som delas av de flesta andra i Ryssland, eftersom den stora majoriteten får sin information från statskontrollerade medier. De mer pålästa har svårt att göra sig hörda och som vanligt i Ryssland riskerar oppositionen att bli trakasserad om de yttrar sig.

Ukraina har en stark rörelse som velat bli av med förre presidenten, vilket gjort att de slutit oheliga allianser mellan nationalister, liberaler och en massa andra grupper. Det är nog ett tydligt tecken på hur impopulär Janukovitj var, när han lyckas ena vad som egentligen borde vara svurna fiender för att avsätta honom.

Ryssland har med största sannolikhet satt in trupper ”anonymt” i Krim. Speciellt uttalanden om att det inte är ryska trupper, men att Ryssland har rätt att försvara etniska ryssar oavsett var de bor, gör ju sitt till för att avslöja bluffen. Annars funkar de omaskerade ryska militärfordonen och soldaternas egna utsagor rätt bra för att avslöja sanningen.

Ukrainas nya regering inkluderar några ministrar från Svoboda, motsvarande öppet nazistiska Svenskarnas parti, i regeringen. De har inte majoritet och har inte fått premiärministerposten, men de är med där. Det gör inte upproret till en nazistisk konspiration och inte heller ligger det någon sanning i de ryska ryktena att synagogor och kyrkor har satts i brand. Det är dock obehagligt, men förhoppningsvis försvinner de ur regeringen efter det aviserade valet. Allt annat vore konstigt, eftersom de högst sannolikt inte har så mycket mer gemensamt med övriga regeringen än att de vill ha nyval och få en demokratisk president som respekterar konstitutionen och börjar rensa upp i korruptionen.

Putin tror kanske faktiskt själv på sin propaganda och den världsbild han påstår sig ha. Med tanke på hans agerande redan tidigare så är det inte helt otroligt. USA försöker å sin sida släta över alla problem istället för att nyansera situationen. Inte heller speciellt konstruktivt, även om det avslöjar den ryska propagandans värsta lögner.

Själv har jag ingen förhoppning att mina skrivelser ska nå längre än till svenska gränsen, så jag nöjer mig med denna analys. Jag kan konstatera att jag stödjer revolutionen och dess mål men absolut inte vissa av de grupperingar som deltagit i den. Jag kan också notera att jag tycker att Ryssland ska sluta lägga sig i andra länders interna angelägenheter precis som de själva tycker att USA ska sluta lägga sig i deras kompisars och lydstaters interna angelägenheter (så som inbördeskrig och folkmord). Slutligen önskar jag att människor kunde sluta vara maktgalna, korrumperade och våldsamma och istället ägna sig åt att lösa problem, inte skapa dem.

Frihet är en rätt bra idé. Alla människor borde få ta del av den, i utbyte mot att de inte inskränker andras frihet. Det gäller såväl alla ukrainare som Vlad.

Hello My Name Is Vladimir from Brewdog - a protest beer

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2014/03/06/okej-da-ukraina/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Det finns en väldigt bra sammanfattning på den ny nationalistiska rörelse som är stark i främst västra Ukraina. Den är full med länkar så det är lätt att verifiera källor.

  http://tjatte.h3.se/~rene/PA-Rudling-on-Return-of-Ukrainian-Far-Right-2013-libre.pdf

  Läster man den så kan man konstatera att det handlar inte bara om ett enstaka fenomen, som kommer slumpvis. Det finns en anledning till att detta händer nu, och varför det finns en allt starkare konflikt i landet.

  Läser man den och sätter sig in i vad det faktiskt innebär så börjar man förstå att det inte är så lätt som man först skulle kunna tro.

  Svoboda är inte ett enskilt fenomen. Utan snarare ett av flera partier som drar sitt arv från en nynasistisk rörelse på 30-talet, och som samarbetade med Hitler under 40-talet.

  Denna rörelse är djupt antisemitisk och anti rysk och anti polsk.

  Här är dess idol.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera

  Mannen som var instrumental i denna nya nationella strömning är ingen mindre än förre presidenten. Yusenko.

  Efter att ha läst dokumentet ovan är jag inte lika övertygad om att detta kommer att försvinna. Tvärt om, det är inte bara Svoboda som är problemet, det är hela det nya ukrainska synen på sin historia, och den försvinner inte i och med ett val.

 2. Hej!

  Om svenskarnas parti egentligen är nazister eller inte, kan man tvista om. Men att de är ”öppet nazistiska” som du anför i din text stämmer inte. Officiellt förnekar nämligen partiledningen att man är ”nazister” eller nationalsocialister. Man kallar sig rätt och slätt för nationalister.

  En svensk politisk gruppering som däremot kan karaktäriseras som ”öppet nazistiska” är Svenska motståndsrörelsen, som inte hymlar om att de är nationalsocialister.

  Mvh Daan

  1. Det är ett viktigt påpekande, tack. Svenskarnas parti har ju dock representanter i Ukraina och säger att de stödjer Svoboda där i deras kamp, det var därför jag tog dem som exempel. Jag känner faktiskt inte till exakt hur öppet Svoboda själva är med sina nazistiska åsikter, så det är möjligt att de helt enkelt är likadana som SvP.

   1. Här kan du, på engelska, läsa Svobodas partiprogram: http://en.svoboda.org.ua/about/program/

    Jag har bara ytliga kunskaper om Svoboda, men det jag vet är att inte de heller är att betrakta som ”öppet nazistiska”.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.