Brädspel: social hjärngympa

Ikväll är jag trött, efter att ha förlorat en hård kamp mot Cylons. Min insats som president var förvisso bra, men brödrostarna var för många. Därför blir det ett kanske lite mindre intressant inlägg i #blogg100, men något ska jag klämma ur mig innan det är sängdags.

Det handlar om brädspelet Battlestar Galactica, baserat på TV-serien med samma namn. Det här med att spela tillsammans med mina vänner är något jag gjort sedan högstadiet åtminstone. Med åren har brädspelen blivit mer avancerade, det som började med Monopol, Finans, Trivial Pursuit och liknande, har nu blivit Ticket to Ride, Race for the Galaxy, Lords of Waterdeep, Kingdom Builder, Dominion… Listan kan göras lång.

Jag vet att många ser brädspel som lite nördigt, men det är tvärtom ett av de bästa sätten att umgås med sina vänner. Du lär dig otroligt mycket om en person genom att spela tillsammans med – eller mot – hen. Du lär dig mycket om hen genom att se hur hen agerar när hen vinner eller förlorar. Under spelets gång får du dessutom chansen att vara social och prata om både spelet och annat, plus att du får träna din hjärna. Kort och gott är spelandet till stor nytta. Dessutom är det svårt att vinna om du har druckit en massa alkohol, så även om det ibland förekommer lite öl eller vin så är det för det mesta nyktra tillställningar.

Så för dig som tror att brädspel fortfarande är Fia och Monopol: ta en tur förbi t.ex. Science Fiction-bokhandeln och lär dig mer! För dig som känner till att det finns modernare spel, men tror att det är för nördigt för att passa dig: tänk om och prova på de andra spelen! Visst, det passar inte alla, men det är utvecklande, stimulerande och roligt på många sätt. Sannolikheten är stor att du kommer att gilla det.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2014/03/10/bradspel-social-hjarngympa/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.