Försvara försvarets fortsatta existens

Jag definierar mig som principiell pacifist. Våld löser inga problem är min bestämda uppfattning, oftast orsakar det snarast mer problem när man tar till våld och speciellt militärmakt.

Eftersom jag samtidigt är realist inser jag dock att vi måste ha ett försvar så länge världen ser ut som den gör. Inget land kan ensidigt nedrusta utan nedrustning måste vara ett gemensamt beslut världen över.

Sverige verkar däremot ha bestämt sig för att Försvarsmakten inte behövs. Genom nedskärningar och frysta anslag har man effektivt dragit undan mattan för försvarsmakten i dess helhet. De senaste kraven på besparningar gör att försvarshögkvarteret räknar in i det sista för att klara av att presentera en lösning för regeringen.

I förslaget ingår att göra om amfibieregementet till en markstridskraft, något som i princip skulle utplåna hela amfibiebataljonens existensberättigande. Ett annat förslag är att ta bort Uppsalas flygvapengarnison, vilket skulle öka tiden det tar för flygvapnet att nå Stockholm från 7 minuter till 35.

Nu börjar till och med jag bli rätt trött på och överraskad av försvarspolitiken. Om nu tanken är att inte ha ett försvar alls, varför inte säga det direkt? Då skulle vi slippa betala för alla beräkningar i steg av hur man kan avskaffa försvaret.

Om man menar allvar med att ha ett försvar, bör man genast byta fokus till att se till just försvaret. Regional- och lokalpolitik ska inte få bestämma, det är landets försvarsbehov som är det enda viktiga här. Dessutom bör man se till regementenas möjligheter att bära sig. Jägarregementet i norr, som kanske kommer läggas ned, har t.ex. utbildning av en massa utländska soldater, något jag hoppas också genererar intäkter till försvaret (om man inte har vett nog att ta betalt för utbildning så har man en del andra problem som måste tas tag i rätt omgående).

Det är dags att kräva en total översyn av försvarspolitiken och det är dags att tala klarspråk om vad man vill. Annars riskerar vi att bli helt beroende av andra suveräna staters välvilja och förlora all trovärdighet som en stark spelare på det utrikespolitiska planet.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/01/30/forsvara-forsvarets-fortsatta-existens/

1 kommentar

    • max30 januari 2009 kl. 13:38
    • Svara

    Ett inlägg i debatten nya siffror för mig är 38,5 miljarder för ett års drift . Nu vill jag lyfta frågan vad kostar driften av 5 ubåtar . Hela båten drivs med fast anställd personal .
    varje gubbe har minst 100 sek i timman sedan alla tilläg jag undrar om inte budgeten ligger på 1000 miljoner .Sedan vad kan fem ubåtar göra inte ett skit de är ett för åldrat system punkt avveckla läg ner förbandet . Sedan alla myndigheter som betalas över försvars budgeten , pliktverket , FRA jagar fildelare osv osv .Sortera ut detta ur försvarsbudgeten .Sedan sitter högkvateret i en flott kåk på östermalm . De finns säkert mer som inte har med direkt militär verksamhet där absolut varför är skillnaden annars 38,5 miljadre o 22 miljader finnland som ställa upp 300 000 man vi kan få vad 10 000 de är fan sjukt . Om inte ÖB kan få ordning på detta då skall han avgå . Sedan tillsätter vi en man från Näringslivet en som inte har några band till försvaret . punkt

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.