Mathematics, by any other name…

Liberalismen har allt mer bisarra företrädare. Idag var det dags för Christer Nylander (FP) att bli omskriven. Nylander leder arbetet i den skolpolitiska arbetsgruppen och ett förslag som han nu aviserar handlar om att matematikundervisning bara ska få bedrivas på svenska i grundskolan. Tanken må vara god, att elever med invandrarbakgrund ska lära sig bättre svenska genom att använda den mer i undervisningen. Tyvärr missar man målet.

Om målet är att lära elever med invandrarbakgrund svenska, då är det bättre med utökad undervidning i just språket. Annars tvingas man läsa två ämnen samtidigt, både svenska och matematik. Andra ämnen kan vara mer komplicerade att läsa på andra språk än svenska, men där borde en medelväg vara bättre; låt eleverna läsa ämnen som samhällskunskap tillsammans med resten av sin klass, därefter kan kompletterande undervisning på hemspråket komma in för att hjälpa eleverna med de delar som de inte haft språklig kompetens att ta in.

Att vi ska ge elever möjlighet att läsa ämnen på sitt hemspråk är självklart om de nyligen kommit till Sverige och därmed inte har kunskaper i Svenska som räcker till för att tillgodogöra sig ämneskunskaperna. Satsa istället på att ge bättre undervisning i svenska och utöver det se till att deras sociala nätverk utvecklas. Vardagsanvändningen av språket är det bästa sättet att öka språkkompetensen. Därför är det viktigt att elever med invandrarbakgrund snabbt känner sig välkomnade av och deltar i de grupper av svensktalande elever som finns.

Givetvis har Liberala ungdomsförbundet tagit ställning mot förslaget och det glädjer mig att det skedde omedelbart. Förslaget och speciellt sättet som det presenterats på i SvD är inte heller populärt varken bland övriga folkpartister eller resten av alliansen. Jag tror att detta förslag kommer att förpassas till samma politiska avfallshög som slöjförbudet när landsmötet väl får säga sitt.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/02/02/mathematics-by-any-other-name/

3 kommentarer

  • Anders2 februari 2009 kl. 22:59
  • Svara

  Du skriver:
  ”Vardagsanvändningen av språket är det bästa sättet att öka språkkompetensen. Därför är det viktigt att elever med invandrarbakgrund snabbt känner sig välkomnade av och deltar i de grupper av svensktalande elever som finns.”
  Detta håller jag fullständigt med om, däremot drar vi helt olika slutsatser.
  Du vill segregera, jag vill integrera.
  Utöver nödvändigt intensivstöd till nyanlända barn så ska alla självklart undervisas på svenska!
  Språket är nyckeln till integration. Flummiga idéer som att varje skola ska kunna kunna undervisa på turkiska och arabiska motiverat av det faktum att vissa elever ”lär sig bättre på sitt eget språk” är helt enkelt ett monumentalt feltänk. Ännu ett fall av missriktad välvilja, något som det dryper av i detta land.

 1. Hahaha, det blogginlägget är bara för sjukt. Men så är det ju Stockholmsvänstern också.

 2. Bra skrivet! Det här är ett skandalöst förslag och visar bara på att Björklund och co inte har förstått nånting om hur inlärning går till.

  Här är en annan intressant artikel i frågan:

  http://www.stockholmsvanstern.se/2009/02/02/hoga-darskap-starka-trollgudinna-i-hur-manga-vaxlande-gestalter-ska-du-snarja-folkpartiet/

  Mattias

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.