Ett smutsigt beteende

Sopåkarna i Stockholm har gått ut i vild strejk, i protest mot lönevillkoren hos Liselotte Lööf. Det är inte en strejk som är sanktionerad av facket utan facket jobbar tillsammans med arbetsgivarna för att sopåkarna ska gå tillbaka till jobbet. Konflikten är oacceptabel, säger Anders Norberg på BA.

Alla sopåkare vill inte heller strejka, något jag förstår fullkomligt eftersom det är en vild strejk. Vad händer då? Jo, de sopåkare som strejkar åker hem till dem och skär sönder däcken på deras bilar!

Vild strejk. Skadegörelse och hot mot dem som inte vill delta i denna olagliga strejk. Oacceptabla skador gentemot tredje part genom att restaurangernas soprum fylls på bara ett par dagar. Allt detta för att ett företag inte har lönevillkor som gillas av alla men som godkänns av facket. Ja, jag förutsätter att de godkänts eftersom facket inte står bakom strejken.

Precis detta är anledningen till att Sverige har en väldigt generös lagstiftning gentemot fackförbund och att vi har en stark fackföreningsrörelse. Visst har facken alldels för mycket makt generellt sett, men fördelen är att sådana här situationer helt enkelt inte ska kunna uppstå. Nu har det ändå gjort det och det dessutom i en bransch som är en nödvändig samhällsfunktion.

Var gick det fel? Har facken fått så stor makt att arbetarna nu tror att de ensidigt kan bestämma och, om de inte får det, kan bete sig som bortskämda barn? Dessutom tar de till egenmäktigt förfarande genom att de helt sonika tog företagens sopbilar för att åka till en uppsamlingsplats för de strejkande.

Något måste göras innan Sverige blir ett nytt Frankrike. Det har blivit dags för arbetsmarknadens parter att uppgradera den svenska modellen till version 2.0.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/02/09/ett-smutsigt-beteende/

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Upphandlingen har skötts av Stockholms stad enligt konstens alla regler. Staden hade inte kunnat agera annorlunda utan att bryta mot lagen. Det är alltså inte relevant att blanda in upphandlingsförfarandet i detta.

  Vad gäller att skära sönder däcken så är det inte realistiskt att tro att detta har gjorts av arbetsgivaren för att smutskasta någon. Att tro det tyder enbart på en skev världsbild med konspiratorisk läggning. Nej, här handlar det om arbetskamrater som låtit sina känslor gå över styr, det är uppenbart.

  Beträffande att öka min arbetsbörda så är det inget problem, jag har en del kapacitet kvar inom min arbetstid. Att sänka lönen för mig, som nog fortfarande betraktas som låginkomsttagare till skillnad mot sopåkarna, skulle nog däremot vara tämligen orealistiskt.

  • Micke10 februari 2009 kl. 08:34
  • Svara

  Tror du själv på att dom skulle skära söder däck hos sina egna arbetskamrater? Arbetsgivaren gör allt för att smuts måla dom och framstå som helgon, arbetsgivaren bryter mot gällande avtal och enligt Skatteverket har sophanteringsbolaget Liselotte Lööf AB använt falska fakturor för mångmiljonbelopp och betalat svarta löner. Bolaget krävs på över 6 miljoner kronor, ta och granska bolaget ska du se att dom själva erkänner att dom vill öka arbetet för killarna. Ska vi sänka din lön med 3-4000kr och öka dina arbetsuppgifter med 30% med så får vi väl se hur länge det dröjer innan du gnäller.

  • Erik Johansson9 februari 2009 kl. 23:18
  • Svara

  Tja.. Om du behandlar folk som skit i en upphandling så får du väl ta konlikten. Jag undrar varför LLABs VD visar en sådan nonchalans inför sina medarbetare och kollektivavtalen som ledningen faktiskt ignoreras.

  Bara för att lagarna inte har hängt med så är det inte fritt att göra hur som helst.

 2. Om man skär sönder en arbetskamrats däck (skadegörelse, vilket är brottsligt) är det nog man själv som är dum.

  • Lasse9 februari 2009 kl. 16:29
  • Svara

  Herregud vilket skitsnack, du har livlig fantasi. Dra upp mössan och kom ut i verkligheten.
  Är man så urbota dum så man går emot sina arbetskamrater när dom går ut i strejk för bättre villkor så får man faktiskt skylla sig själv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.