Liberal, varken socialist eller konservativ

Antingen är man höger eller vänster” konstaterar Rolan Poirier Martinsson på SvD:s ledarsida igår.

Jag konstaterar att höger och vänster inte är de enda dimensionerna, något som Political Compass gjort i 10 år eller något sånt. Jag är för frihet på alla sätt. Frihet att leva som man vill, frihet från statlig inblandning och frihet från ett högt skattetryck. Jag är liberal.

Liberalismen handlar i sin grund om frihetsmaximering. Vill man leva i en kärnfamilj ska man få det men vill man leva i ett polyamoröst bisexuellt förhållande så ska man få göra det också. Vem är staten att bestämma vilken slags kärlek som är bra eller dålig? Undantaget är givetvis om man börjar göra saker mot andra individers vilja.

De två vägarna som Poirier Martinsson hittar verkar vara vänster och höger, eller i min terminologi socialism och konservatism. Jag bekänner mig inte till någon av ideologierna. Liberalismen gör uppror mot båda delar. Undantaget är den amerikanska liberalismen som blivit mer vänstervriden än vad namnet skulle antyda och därmed flörtar med socialismen vad gäller statens storlek.

Eftersom jag definierar mig som liberal och även kallar mig livsstilsliberal i somliga sammanhang, borde jag vara olycklig enligt Poirier Martinsson. Det är jag inte. Just tack vare att jag har en liberal grundsyn och verkligen tycker att alla ska få leva som de vill i största möjliga utsträckning, så är jag oftast lycklig. Däremot verkar många konservativa upprörda över samhällsutvecklingen och verkar känna sina ideal hotade av den allmänna opinionen.

Oavsett vad herr Poirier Martinsson anser, så tänker jag fortsätta kalla mig liberal och stå upp för mina ideal. Jag tänker varken bli socialist eller konservativ eftersom ingendera ideologin ser på världen på samma sätt som jag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/02/10/liberal-varken-socialist-eller-konservativ/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Mycket bra skrivet,

  Min ambition, som passionerad liberal, är att förutom framförande av liberalism, också bekämpa socialism och konservatism i allmänhet, samt kommunism och fascism i synnerhet.

  Höger/vänster- debatter anser jag är tråkiga, förutsägbara, och oinspirerande.

  Liberaler är de som ger sunt förnuft ett ansikte. Liberaler är långt mer filosofisiskt, vetenskapligt, och historiskt lagda, än socialister och konservativa.

  Socialister och konservativa, är i mina ögon trångsynta bromsklossar, som ser världen i svart och vitt.

  Den liberala samhällsmodellen har visat sig vara fullkomligt överlägsen, såväl politiskt som ekonomiskt, ekologiskt, socialt och kulturellt.

  2000-talet tillhör liberalism.

  Stå upp för demokrati, yttrandefrihet, och mänskliga rättigheter!

  1. Mycket välformulerad kommentar och precis i linje med vad jag själv tycker =) Roligt att fler än jag tänker i samma banor.

  • Roland Poirier Martinsson10 februari 2009 kl. 17:19
  • Svara

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=11759

  • Ingemar10 februari 2009 kl. 14:23
  • Svara

  Men han är ju ute och cyklar. Det var det mest förvirrade jag läst på länge.

  Antagligen har karln fått tidsnöd och plankat någon amerikansk kolumn rakt av utan att läsa igenom resultatet efteråt. ”Liberal” i USA betyder något helt annat där än här, men det bekymrar inte RPM.

 2. Tack tack, detsamma!

 3. ha en skön tisdag:)från en annan liberal/anjelina

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.