Friheten att välja att bli förälder

Nyligen uppmärksammades en man som, trots att han är steril efter cancerbehandling blivit pappa. Hur han gjorde? Enkelt. Innan behandlingen frös han ner sperma som senare användes för att befrukta hans partner.

Denna möjlighet finns dock inte för alla medicinska behandlingar. Framför allt nekas alla transsexuella denna enkla möjlighet. Enligt gällande lagstiftning är det förbjudet för transsexuella att frysa ner könsceller innan de genomgår sin könskorrigerande operation. Ja, för hur skulle det se ut om en kvinna blev pappa, eller en man blev mamma?

Tja, jag skulle tycka att det skulle se ganska bra ut faktiskt. Varför ska man neka en person att bli förälder bara för att hen har råkat födas till fel kön? För mig är det självklart att om man erbjuder människor att frysa ner könsceller inför en cancerbehandling, så ska man även erbjuda samma möjlighet för individer som ska genomgå en könskorrigerande behandling.

På socialdepartementet ligger just nu en utredning om könstillhörighetslagstiftningen och väntar på behandling. Det har inte hänt mycket på den fronten på ett år nu, men förhoppningsvis sätter departementskvarnarna snart igång att mala. Förhoppningsvis blir det propositionsmjöl som kommer ut på andra sidan rent, helt utan smutsiga inskränkningar i individernas rättigheter att själva bestämma över sina liv och kroppar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/02/13/friheten-att-valja-att-bli-foralder/

1 ping

  1. […] männen för att de inte får föda barn (något jag har problematiserat på ett helt annat sätt tidigare här på bloggen). Hans attityd är inte unik, men det är trist att en duktig liberal debattör inte förstår […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.