Men vem kör egentligen?

Läste på morgonen att Tele2 ansluter sig till de internetoperatörer som inte tänker spara uppgifter om sina kunders IP-adresser, vilket ju är mycket glädjande. Sen råkade jag trilla in hos Farmorgun på en kopp kaffe (eller ja, för läsning av blogginlägg då) och får den vägen veta att Peter Danowsky plötsligt kommit in i regeringen och tilldelats enväldig makt över upphovsrättslagstiftningen. Ja, hur ska man annars tolka hans uttalande i SvD?

– Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden.

Antingen har skivbolagsindustrins företrädare drabbats av hybris och det är aldrig bra, för då kommer de att gå över sina befogenheter. Eller så har de verkligen så mycket makt över våra politiska företrädare att de faktiskt kan bestämma sånt här själva och då har de redan gått över sina befogenheter.

Oavsett vilket så är det dags för våra folkvalda att ta kraftigt avstånd från upphovsrättsindustrin och istället inse att fildelning aldrig kommer att stoppas helt, vilket Danowsky med flera tycks tro. Jag är övertygad om att det fortfarande finns en hel del riksdagsledamöter, Birgitta Ohlsson och Camilla Lindberg bland annat, som faktiskt fortfarande är av den uppfattningen att det är de folkvalda som stiftar lagar och inte vissa sakägares juridiska företrädare.

Det är otäckt när lobbyister är så övertygade om att deras åsikt kommer att bli lag. Jag håller nästan med bloggaren Mitt i steget, men ger ändå än så länge våra folkvalda the benefit of the doubt. Alltså säger jag: Something might be rotten in the kingdom of Sweden. Upp till bevis för våra folkvalda att så inte är fallet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/04/28/men-vem-kor-egentligen/

7 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Danovsky är ju KK med den jäviga domaren och sina kolleger kolsupande Wadsted och Pontén som inte vet hur upphovsrättslagen lyder.

 2. Enligt Danovsky är det alltså att ”medverka till brott” att följa lagen om att inte spara IP.

  Man häpnar. Undrar hur långt han skulle vilja driva detta med medhjälp om han fick bestämma helt (som han tydligen tror att han gör)… Tillverkare av tangentbord, Microsoft, kabetillverkare, etc etc alla utför medhjälp till dagens mest allvarliga brott i bananmonarkin Sverige, dvs att tjuvlyssna på musik.

  • John Lucas28 april 2009 kl. 15:08
  • Svara

  Den stora frågan som jag skulle vilja veta är om det finns någon riksdagspolitiker som har blivit uppvaktad av Peters kompisar på något sätt i denna fråga ?
  Har det bara rört sig om muntlig uppvakning eller har det skett några andra transaktioner för att riksdagen skulle anta denna uppenbart dåliga lag ?

  Skulle inte någon kunna polisanmäla denna stolle för mut-brott ?
  Så kanske det kan bli en riktig utredning om det (som han säger) är möjligt att på beställning kan ändra lagar efter egen vinnings skull.

  • Jan-Olof28 april 2009 kl. 14:59
  • Svara

  Kruxet med Peter Danowsky och hans gelikar är att de inte förstår eller vill kännas vid att tele2 och de andra operatörerna faktisk följer lagen….

  De följer de äldre direktiven som säger att de inte får lagra mer information om sina användare än vad som behövs för faktureringen. Allt annat måste förstöras.

  Detta gällde långt innan lobbyisterna började stifta sina egna lagar som riksdagen bara godtar och sväljer som färdigtuggad barnmat. Däremot har de nog varit dåliga på att följa dessa förordningar fram tills nu då de gjort en lten översyn av saken. Som dessutom verifierats med Post och Telestyrelsen.
  Jag har väldigt svårt att se att Peter kan få dit någon av operatörerna för att inte följa lagarna till punkt och pricka i detta fall…

  • Zargasso28 april 2009 kl. 12:15
  • Svara

  Fildeling kan och skall aldrig stoppas- helt rätt….men olaglig fildelning där anarkister och depraverade personer sprider upphovsrättskyddad musik de inte äger själva måste såklart stoppas hur skall det annrs fungera?

  1. Titta gärna på mitt inlägg om en Upphovsrätt 2.0. Det förklarar lite mer hur jag tänker.

   • John E Thelin28 april 2009 kl. 16:11
   • Svara

   Ja, och hur ska det stoppas, anser du?

   Och varför? Alla undersökningar i ämnet visar att artister i snitt inte tar skada av fri privat fildelning, utan att det snarare hjälper mindre artister medan de störres inkosmter naggas i kanten en aning.

   Det är inte ett problem som behöver lösas, hur mycket än IFPI och APB försöker påstå det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.