Angående sexköpslagen

Politikerbloggen har idag publicerat en artikel där jag citeras om mitt motstånd mot sexköpslagen. Det är kul att det uppmärksammas och jag ser fram emot en fortsatt debatt om detta.

För att det ska bli lättare att förstå vad jag står för vill jag dels hänvisa till den utmärkta boken Porr, horor och feminister av Petra Östergren, dels publicerar jag här min och flera andras motion om sexköpslagen som vi skickat in för behandling på LUF-kongressen i augusti.

Hjälp de prostituerade!

Motion till Liberala ungdomsförbundets kongress 2009
Den så kallade sexköpslagen är högst problematisk. Det gäller inte bara utifrån ett liberalt perspektiv utan även när man tittar på dess effekt på de prostituerades situation.

Undersökningar har visat entydigt att de prostituerade känner sig mycket osäkrare i sin yrkesutövning efter lagens införande, de som köper deras tjänster har blivit obehagligare och de prostituerades kontroll och möjlighet att säga nej har kraftigt minskats. De prostituerade har blivit än mer utsatta än tidigare och för en grupp som redan befann sig i utanförskap på grund av stigma och sexualmoral, är detta en oacceptabel effekt. Bara av denna anledning borde alla ansvarskännande människor vara emot lagen.

Som en följd av lagen har de prostituerade även blivit mindre benägna att uppsöka socialtjänst och vård, eftersom de räknar med att polisen kommer att bli inblandad i större utsträckning än tidigare. Detta leder till att socialtjänstens och vårdens kontakter med utsatta har minskat och utsattheten bland de prostituerade har ökat.

Utifrån ett liberalt perspektiv är det också omöjligt att vara för sexköpslagen. Den förbjuder köp av tjänster som bjuds ut, tjänster som inte är olagliga. Den försöker också att inskränka människors rätt att bestämma över sina kroppar. Det som måste motarbetas är trafficking och sexuellt tvång, men alla överenskommelser och handlingar mellan samtyckande vuxna människor ska tillåtas och bejakas.  Prostitutionen är inte i sig något ont som måste motarbetas, att hävda så är att försöka påtvinga andra sina egna sexualmoraliska värderingar. Lagen försöker att påtvinga andra människor en moral som inte delas av alla, något som alla liberaler självklart är emot. Detta förstärker, för oss liberaler, det naturliga i åsikten att sexköpslagen är oacceptabel.

Vi yrkar

att punk 133 i det reviderade handlingsprogrammet får följande lydelse: ”Prostitution innebär att köpa och sälja sexuella tjänster och är i sig inget negativt. Det finns dock många problem, som trafficking och utnyttjande. Dessa problem möts bäst genom uppsökande verksamhet, något som underlättas genom att verksamheten kan bedrivas legalt. Sexköpslagen skadar detta uppsökande arbete och skadar de prostituerades situation. Därför måste sexköpslagen avskaffas.”

Per Pettersson, Adam Tiwe, Filip Wästberg, Andreas Froby, Douglas Martinsson, Saga Rosén, Nanette Röyter, Saga Rosén, Joakim Malmberg, Jakob Hilding

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/05/06/angaende-sexkopslagen/

2 kommentarer

  • PerG9 maj 2009 kl. 22:35
  • Svara

  Jag läste detta som en engelsk kommentar till den senaste statistiken från EU om våldtäkt:
  ”Ah, so finally the Swedish policies towards escort services pay-off.”
  Det är så att Tyskland har 0,09 rapes/1000 medan Sverige har 0,46. Även om man anser att den svenska definitionen är bredare och drar bort hälften så är fallen i Sverige 2.5x högre. Antalet invandrare är minst lika högt i Tyskland
  Vad är det som skiljer— jo den svenska sexköpslagen som har fördyrat och försvårat för vissa män att sänka sin spänningsnivå.
  Detta innebär att ca 500-1000 kvinnor extra per år våldtas för att tillfredställa feministiska värderingar. Fruktansvärt!
  Ta ansvar för denna icke önskvärda bieffekt och förtig den inte.

  • Robert7 maj 2009 kl. 15:23
  • Svara

  Detta ställer jag upp på – till 100 %!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.