Striden om telekompaketet fortsätter

Europaparlamentet röstade ner kompromissförslaget om telekompaketet idag och valde istället att skicka tillbaka frågan till ministerrådet. Det var den liberala partigruppen, som Folkpartiet liberalerna och Centerpartiet tillhör, som avgjorde frågan. Olle Schmidt, Folkpartiets parlamentariker, beskriver det som en seger för rättssäkerheten på internet.

Olle Schmidt har på sin blogg kommenterat gruppmötet i den liberala partigruppen som ägde rum igår kväll och att stödet för den så kallade paragraf 138 var då var massivt i gruppen.

Det glädjer mig och många integritetsivrare med mig att parlamentet med liberalerna i spetsen fortsätter att protestera när personlig integritet och rätssäkerheten på internet hotas. Det kanske inte är en mänsklig rättighet att ha tillgång till internet, men det ska väldigt, väldigt mycket till innan man ska kunna stänga av användare från internet. Dagens debatt sker på internet och viktiga samhällstjänster går knappt att nå på andra sätt längre. Att stänga av någon från nätet är detsamma som att förneka personen tillgång till grundläggande tjänster och även begränsa personens informations- och yttrandefrihet.

Nu hoppas vi att ministerrådet förstår allvaret och går med på en kompromiss som både parlamentet och medborgarna i Europa kan tycka är acceptabel. Med andra ord ligger denna heta potatis i Frankrikes knä, eftersom det är de som ivrigast velat få igenom avstängningsparagrafen. Hoppas att den bränns rejält.

Andra bloggare som skriver om detta är Madeleine Sjöstedt, Mark Klamberg, Per Altenberg, Olle Schmidt.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/05/06/striden-om-telekompaketet-fortsatter/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.