FP kontra PP i EP

Opinionsmätningar och experter är överens; Piratpartiet har en reell möjlighet att komma in i europaparlamentet i valet i vår. Det är väl inte direkt så att jag skulle gråta om så blev fallet; Piratpartiet driver en bra linje för integritetsfrågor som skulle kunna vara uppfriskande i parlamentet, en linje som jag och många mer klassiska liberaler håller med om fullkomligt.

Något som hela tiden glöms bort är dock att Folkpartiet liberalerna också agerat för att värna integritet och rättigheterinternet i europaparlamentet. Vår parlamentariker Olle Schmidt har kanske inte profilerat sig inom dessa frågor, men han har gjort ett gediget påverkansarbete och har röstat på ett liknande sätt som piratpartisterna skulle göra i parlamentet och har bl.a. motsatt sig en förlängning av upphovsrätten från 50 till 70 år. Att Folkpartiet har fått ett rykte om sig att inte värna integriteten kommer inte från parlamentet utan från riksdagsgruppen, där Johan Pehrson är gruppledare. Pehrsons åsikter vad gäller integritet lämnar i princip allt att önska för oss mer klassiska liberaler, men även i riksdagsgruppen har vi goda företrädare i Camilla Lindberg och Birgitta Ohlsson, två ledamöter som vågade sätta sig emot partilinjen.

Att jag kommer att rösta på Folkpartiet liberalerna är väl inte direkt någon hemlighet. Jag skäms inte heller för det, speciellt inte i EP-valet. Olle Schmidt är en kandidat som vi har sett har företrätt en bra linje i dessa frågor. Mae Liz Orrego Rodriguez är andre vice förbundsordförande i LUF, ett av de ungdomsförbund som kraftigt protesterat mot sina moderpartiers bristande intresse för att värna den personliga integriteten. Det finns fler exempel på listan och därmed känner jag mig trygg i att vi kommer göra vad vi kan för att värna integriteten i europaparlamentet.

Varför ska man då rösta på Folkpartiet liberalerna och inte på Piratpartiet? Ja, det enkla svaret är att FP har ett heltäckande politiskt program. PP är ett tvåfrågeparti (personlig integritet och en förändrad upphovsrätt). Hur de kommer att rösta, eller om de kommer att rösta alls, i frågor som rör t.ex. den fria rörligheten inom Europa eller hur de ställer sig till jordbruksstödet (en socialistisk planekonomisk kvarleva som FP vill avskaffa) går inte att veta i förväg. Deras åsikter om personlig integritet kommer Folkpartiets företrädare också att stå upp för men dessutom får du på köpet ännu fler liberala åsikter om hur vi ska kunna förbättra EU och göra det till en effektivare organisation som inte kostar lika mycket pengar.

Därför röstar jag på Folkpartiet liberalerna den 7 juni.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/05/12/fp-kontra-pp-i-ep/

9 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

    • Grå13 maj 2009 kl. 12:37
    • Svara

    Jag kan inte minnas att Folkpartiet lovat att stå för personlig integritet. Därav inget sviket vallöfte, men jag har läst deras partiprogram och ideologi och kan inte förlika FRA och IPRED med något av dessa idiotiska förslag.
    Gaffla hur mycket ni vill med kompromisser och avvägningar, men dessa saker är helt enkelt inte liberala, eller för den delen rättssäkra eller ens försvarliga ur demokratisk synvinkel.

  1. Saken är ju denna – om man inte tycker att piratpartiets frågor är viktigare än skillnaden mellan de andra partierna i övriga frågor, så ska man inte rösta på pp.

    Jag tycker att piratpartiets frågor är viktigare än skillnaden mellan partiernas åsikter i andra frågor, därför röstar jag på piratpartiet.

  2. Om Piratpartiet skulle ha ett fullspäckat program om olika ställningstagande skulle inte ens hälften kunna uppfyllas. Piratpartiet har tre punkter som jag tycker är så viktiga att jag lägger min röst därhän.

    1. De allra flesta partier har punkter i sina partiprogram som de inte kommer att kunna uppfylla fullt ut, i alla fall inte under en enda mandatperiod. Att man har sådana punkter är dock viktigt eftersom det säger en hel del om åt vilket håll partiet vill. Hur kommer man rösta i viktiga frågor? Vilka kompromisser är man villig att göra? Hur ser man på grundläggande ideologi?

      Jag tycker absolut att det finns en poäng i att ha frågor som kommer ta tid att driva igenom, för om man bara har punkter man vet att man kan få igenom betyder det att man bara har punkter som man är överens om med en majoritet av de andra partierna. Har man då inte förlorat sitt existensberättigande lite?

    • Temaran12 maj 2009 kl. 16:28
    • Svara

    Sidvind har helt rätt,
    det som du anger som piratpariets svaghet ”deras smala politiska linje” är deras största styrka.

    För mig betyder internet mer än något annat i samhället.
    Därför ger jag min röst till piratpartiet tills jag kan känna mig lugn i dessa frågor.

  3. FP har kanske inte svikit några vallöften, men det har ju moderaterna och centern gjort desto bättre. Och alliansen är alliansen, det är ju själva idén med att ha en allians – då får man acceptera att bli bedömd i klump.
    Problemet med kompromissande är just att ni kompromissar om fel saker. Jag kanske hellre vill slippa FRA än LAS eller fastighetsskatten! Piratpartiet lär aldrig ställas inför det valet så då slipper man vara orolig för det.

  4. Det låter ju klokt, Olle är väl rätt så ok.

    Camilla L lobbade hårt för IPRED tillsammans med Bard, ska man komma ihåg. FP’s riksdagsgrupp verkar rätt ense i en del av dessa frågor,och var tex för datalagringsdirektivet…

    Men,som sägs här:

    http://christianengstrom.wordpress.com/2009/04/22/liberal-eu-debatt-hos-neo/

    ”Problemet är att en röst på Moderaterna räknas som en röst på Moderaterna.

    Detsamma gäller de övriga regeringspartierna. Om det går bra för allianspartierna i valet kommer de (med rätta) tolka det som att det inte kostade några röster att driva igenom FRA och Ipred och allting annat.

    Flera av de liberala kandidaterna som var med på debatten sa alldeles utmärkta saker, och menar det alldeles säkert också. Men det spelar ingen roll. När valresultaten analyseras är det hur de gick för de olika partierna som räknas.

    Regeringen kommer tolka en röst på något av de borgerliga partierna som en röst för regeringens nuvarande politik, vem man än kryssar. Då blir det mer av samma politik i framtiden.”

      • André12 maj 2009 kl. 14:32
      • Svara

      Kul att höra att det finns liberaler kvar i Folkpartiet. Men ni får inte någon röst från mig förrän hela partiet börjar driva en liberal politik. Alliansen har förlorat all trovärdighet genom att blåljuga för svenska folket, svika sina vallöften, och gå emot sina egna kärnväljare i huvudlösa opportunistiska nycker.

      1. Det finns ganska gott om liberaler i FP och LUF, men vi kommer att få genomslag först i valen 2010 och 2014 skulle jag säga.

        Beträffande alliansen så är det ju så att vi är 4 partier som ska komma överens. Vi kan tyvärr inte alltid få igenom de liberala förslagen eftersom vi har ett helkonservativt parti och ett halvkonservativt parti med i vår allians. FP och C kan inte hävda sig i alla frågor gentemot dem och då kommer kompromisserna.

        Sen vilka vallöften det är man har svikit undrar jag? Jag vet att det är många av alliansens vallöften, de gemensamma för de fyra partierna alltså, som har drivits igenom. Jag vet att FP i Stockholms stad snart har fått igenom alla sina egna vallöften i kommunen. Vilka löften är det man har svikit och på vilket sätt har man blåljugit? Det skulle underlätta med konkreta exempel.

  1. […] FP kontra PP i EP […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.