Franska internetanvändare kan bli urkopplade

Franska senaten röstade idag ja till lagförslaget som ger myndigheten Hadopi rätt att kräva att internetoperatörer stänger av användare som laddat upp eller ner upphovsrättsskyddat material utan tillstånd. Avstängningen kan vara upp till ett år.

EU-parlamentet fällde å sin sida förra veckan telekompaketet med anledning av att detta inte uttryckligen sade att avstängning från internetaccess endast får ske efter en rättslig prövning i domstol.

Det känns som att den franska lagstiftningen kommer att bli kortlivad. EU-parlamentet ska ta upp frågan igen någon gång i höst och det allra troligaste är att man återigen kommer att kräva rättssäkerhet för internetanvändarna. Precis som jag tidigare skrivit så handlar det också delvis om yttrandefrihet, informationsfrihet och tillgång till grundläggande samhällstjänster. Allt mer av livet kräver internetuppkoppling för att kunna fungera. Att då koppla ner internetanvändare utan att ens ge dem möjlighet att försvara sig i domstol går på tvärs mot alla de principer jag står för.

Jag hoppas att våra liberala parlamentariker inte kopplar av förrän det franska beslutet blivit ogiltigt genom EU-direktiv. Jag vet i alla fall att Olle Schmidt kommer att fortsätta arbetet för rättssäkerhet och yttrandefrihet även för internetanvändare.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/05/13/franska-internetanvandare-kan-bli-urkopplade/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.