PP kommer ut som liberaler

Christian Engström, piratpartiets toppkandidat till europaparlamentet, berättar att PP kommer att ansluta sig till den liberala partigruppen ALDE eller möjligen De gröna om de kommer ner till Bryssel. Piratpartiet kommer sedan att ansluta sig till gruppernas majoritetslinje i de frågor där man inte har ett eget partiprogram.

Det är glädjande för väljarna att vi nu får veta vad piratpartiet kommer att driva för politik utöver sina kärnfrågor. Ännu mer glädjande är att de, om de till slut väljer ALDE, kommer att ansluta sig till Folkpartiet liberalernas linje i de allra flesta frågor.

Enda nackdelen är ju att det just blev lite svårare att argumentera för att det är bättre att rösta på FP än PP i europaparlamentsvalet den 7 juni. Men som sagt, istället fick vi ju två partier som går till val på nästan samma sak och mer liberal politik i EU kan ju aldrig vara fel.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/05/13/pp-kommer-ut-som-liberaler/

13 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Åh, vilken överraskning. Jag har alltid trott att PP varit genomgående kommunister, och att deras underliggande åsikter grundats i tankar om ”Allt åt alla”, ”Ner med kapitalisterna” eller möjligen ”Egendom är stöld”…

  Så kul att bli upplyst.

  • Mazdak Farrokhzad13 maj 2009 kl. 14:57
  • Svara

  Jag skulle ej utesluta GUE/NGL.

  • Kaysow13 maj 2009 kl. 14:31
  • Svara

  Inlägg som Zigges får du ju gärna plocka bort, det är ingen som bryr sig.
  Sen har andra redan klargjort att det är ett missförstånd från journalistens sida. Piratpartiets program finns på hemsidan i sin fulla form. Inga frågor utöver dessa kommer det att tas någon ställning i, det är hela poängen med att ha detta smala program. Att det blir liberala eller gröna blocken handlar om att kompromissa, eftersom de som brinner för partiets linje kommer från precis alla läger. Själv är jag egentligen vänsterpartist, medans partiledaren har förflutet som moderat.

  • Tor13 maj 2009 kl. 13:54
  • Svara

  @ziggez
  Tagga ner litet.

  • ziggez13 maj 2009 kl. 13:47
  • Svara

  Det är meningslöst för dig att blogga här: vi minns
  hur ni har röstat för alla integritets kränkande och repressiva
  nya lagar får ni hållas kommer vi ha Hadopi lagen här i Sverige!

  Far åt HELVETE!!!!

  1. Jag tillhör ju framför allt Liberala Ungdomsförbundet, som på alla sätt vi kunnat har kritiserat vårt moderpartis linje i FRA- och IPRED-frågorna. Jag har inte haft möjlighet att rösta i riksdagen eftersom jag är ung och på väg uppåt, men när jag och mina gelikar kommer in i riksdagen kommer det att bli en förändring i just dessa frågor.

   Jag tror inte det är mig du ska skälla på, jag har gjort allt jag kunnat för att jobba för personlig integritet och jag har det som en av mina profilfrågor inför vårt provval till riksdagen som äger rum i höst. Skäll istället på riksdagsledamöter som Johan Pehrson.

  • Lars13 maj 2009 kl. 13:31
  • Svara

  När det gäller IPRED så är dessutom folkpartiet inte särskilt konsekventa: i parlamentet röstade man _mot_ själva direktivet (bra!), i riksdagen röstade man _för_ en överimplementation av direktivet som bland annat innehöll det infamösa kravet (helt onödigt, enligt EG-domstolen) på internetoperatörer att lämna ut personuppgifter till upphovsrättslobbyn (vafan?).

  Det blir inte lätt att hålla reda på vad folkpartiets egentliga åsikter är i den här frågan, trots att de påstår sig ha ett heltäckande partiprogram.

  1. Ja, i parlamentet har vi röstat emot sådana saker. När det sedan ändå har blivit direktiv har vi ju tyvärr varit tvungna att genomföra dem trots allt. Det har ju inte gått att undkomma, däremot har vissa personer inom partiet lyckats driva igenom en hårdare linje än vad som egentligen behövts enligt direktivets text. Det är jag den första att beklaga och jag jobbar för att förändra detta så gott jag nu kan.

  • Jens13 maj 2009 kl. 12:53
  • Svara

  Det är väldigt enkelt att argumentera för PP. PP vill stoppa FRA och IPRED, medan FP har röstat för dessa.

  1. Detta är dock mer relevant i riksdagsvalet. I parlamentsvalet kan du lika gärna rösta på FP som PP eftersom våra parlamentariker röstat mot IPRED i parlamentet.

    • Fil JJ13 maj 2009 kl. 15:55
    • Svara

    Det där är helt fel av fyra skäl:

    1) Marit Paulsen är FPs toppkandidat i EU-valet. Hon är för IPRED-lagen.

    2) Med tanke på FPs politik i stort och Paulsens inställning i fråga om IPRED finns det finns inga som helst garaniter för att FPs kandidat(er) kommer att försvara ett fritt internet, rättssäkerhet, rätten till ett privatliv och andra frågor som PP driver benhårt. Snarare är det sannolikt att FP i parlamentet kommer driva rakt motsatt linje i dessa frågor.

    3) En röst på FP tolkas som en röst på FP – oavsett vad eventuella individuella kandidater i EU-parlamnetet kan tänkas stå i vissa frågor. Och om FP får röster kommer det att tolkas som att alla som röstat på FP tycker att FPs oficiella linje, dvs för IPRED, för FRA-lagen, mot ett fritt internet osv går hem bland svenska medborgare.

    4) Även om en mindre internet-, integritets- och frihetsfientlig kandidat mot all förmodan skulle lyckas kryssa bort Marit Paulsen från EU-parlamentet, så kommer den kandidaten förmodligen inte alls fokusera och driva dessa frågor på samma sätt som en PP-politiker garanterat kommer göra (även om FP-kandidaten många gånger möjligen kan tänkas rösta likadant som PP-kandidaten – men det är som sagt skillnad på att bara trycka på en röstknapp och att med energi driva en fråga).

 2. Du har missförstått en aning: Christian kommer INTE att driva några andra frågor än piratpartiets egna. Han kommer rösta med gruppen, ja, men inte driva.

  Däremot kommer han att driva frågorna på ett sätt som en folkpartist inte skulle göra just eftersom han kan satsa 100% på det.

  Den andra faktorn är den enorma skräll, världen över och i sverige, som pp i parlamentet kommer att orsaka. Det i sig ger pp inflytande. Vem kommer att lyfta ett ögonbryn om det kommer en folkpartist till bryssel?

  1. Nej det är sant, på samma sätt som alla parlamentariker får välja vilka frågor de ska driva aktivt och vilka de bara kommer att rösta och eventuellt argumentera för när de kommer upp i plenum. En något oklar formulering från min sida, det erkänner jag utan omsvep. Hoppas att det ändå framgår min poäng; att det kommer att bli fler liberala röster i voteringarna, oavsett om Christian aktivt kommer driva frågorna eller inte.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.