Medborgerliga kontra mänskliga rättigheter

Calandrella har ett intressant inlägg som framför allt rör semantik men som är viktigt eftersom det sänder olika signaler. Diskussionen gäller begreppet medborgerliga rättigheter eller medborgarrätt. Calandrella argumenterar, helt korrekt, för att rätten till personlig integritet och att slippa ha staten nosandes i sina privata affärer inte bara ska gälla dem med medborgarskap. Det ska gälla alla människor, även de som inte är medborgare i landet de befinner sig i, eller för den delen papperslösa som helt saknar klart medborgarskap.

Jag citerar från Calandrellas blogg, eftersom det är så bra skrivet där:

Jag anser begreppet “medborgerliga rättigheter” vara förkastligt. “medborgerliga rättigheter” är nämligen rättigheter för medborgare, inte människor. De rättigheter vi kämpar för – rätten till ett privatliv skyddat från godtyckliga ingrepp, informations- och yttrandefrihet, rättssäkerhet, et cetera – bör gälla alla, även de utan medborgarskap. Även papperslösa bör ha rätt att kommunicera anonymt. Inte bara medborgare utan även turister i Sverige bör ha yttrandefrihet. Rättssäkerheten bör gälla alla, oavsett huruvida en har medborgarskap eller ej i ett land.

Det här är något som jag inte ens har tänkt på (förmodligen eftersom jag själv alltid pratar mänskliga rättigheter och, vad jag vet, aldrig har använt ”medborgerliga rättigheter”) men det är viktigt att uppmärksamma.

Att sen Calandrella landar i slutsatsen att man ska rösta pirat på gund av detta är ju en annan sak förstås; jag tycker ju det går minst lika bra att rösta liberalt. Gör som jag och rösta på Folkpartiet liberalerna och kryssa någon av alla våra kandidater som står upp för integritet och mänskliga rättigheter; Olle Schmidt och MaeLiz Orrego Rodriguez är bara två bra exempel från listan.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/06/04/medborgerliga-kontra-manskliga-rattigheter/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Bo5 juni 2009 kl. 10:34
  • Svara

  Jag hoppas du har rätt angående utfasningen. De vidrigheter vi har sett gör att jag tvivlar.
  En röst på något av allianspartierna eller dess delegater idag är för mig att rösta ja till IPRED, FRA-lagarna, datalagringsdirektivet, ACTA etc. Det är med andra ord uteslutet med en röst på något av dessa. Att använda eu-valet som ett missnöjesval är det enda jag kan göra. Då är ju PP som något mor skickat med.

  Kanhända att jag återvänder till de ’liberala’ partierna igen, när de är liberala. Idag är det absolut inget alternativ.

  1. Det hoppas jag också. Uppenbarligen har vi ju redan ”rebeller” i leden genom Camilla Lindberg och Birgitta Ohlsson.

   Jag ställer upp i Folkpartiets provval inför 2010. Om jag efter det kommer med på listan till riksdagen så hoppas jag att du återkommer hit till bloggen och vill läsa mitt personvalsmanifest.

  • Bo5 juni 2009 kl. 08:03
  • Svara

  Att det går bra att rösta liberalt är sant. Eller ja, inte. De partier som sagt sig vara liberala i sverige (c och fp) har tydligt visat att de inte är det. Så att rösta liberalt är i stort omöjligt.

  Folkpartiet har ju på hemmaplan tydligt sagt att de är för att människors kommunikation kopieras till staten. Att det inte skulle ha någon påverkan på hur folkpartiet agerar i eu tvivlar jag på.

  1. I EU röstade vår parlamentariker Olle Schmidt emot såväl IPRED som datalagringsdirektivet och dessutom mot förlängningen av upphovsrätten från 50 till 70 år.

   Jag tillhör också de folkpartister (jag är medlem i partiet och arbetar för partiet) som är emot IPRED och för personlig integritet. Jag demonstrerade mot FRA-lagen tillsammans med övriga ungdomsförbundet. Jag ser förvisso poängen med att ha en lagstiftning på det området så FRA inte kan göra som de vill (som fallet var innan), men jag är inte nöjd med utformningen.

   Hur som helst är folkpartisterna som blint röstar för integritetskränkande lagstiftning på väg att fasas ut ur partiet, även om det på grund av strukturerna tar lång tid. På väg in är vi som kommer ur den generation som inte ser internet som någon alternativ värld utan som en naturlig del av våra liv. Förhoppningsvis kommer vi kunna förändra synen på Folkpartiet och åter göra oss till Sveriges ledande, naturliga liberala parti, både i människors ögon och i praktisk politik.

  • calandrella4 juni 2009 kl. 19:57
  • Svara

  Anledningen till att jag röstar (hmm, skulle om jag fick rösta) pirat är att en eventuell piratpartist i EU-parlamentet skulle fokusera helt på demokrati och mänskliga rättigheter, och inte driva några jobb- eller skolfrågor.

  1. Fördelen med en Folkpartist är att man har åsikter i frågorna, även om man inte driver dem; i Europaparlamentet kan man inte driva hur många frågor som helst, precis som i riksdagen. Enskilda ledamöter driver ett par profilfrågor och röstar i övrigt bara i omröstningarna utan att vara drivande i frågorna. MaeLiz Orrego Rodriguez har t.ex. sitt fokus enbart på mänskliga rättigheter och kampen mot diktatur och förtryck. Hon kommer med största sannolikhet inte driva varken skolfrågor eller jobbpolitik, även om hon kommer att rösta i dessa frågor om de väl kommer upp i kammaren.

   Kolla gärna på http://www.maeliz.se.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.