Fram för frihandel – avskaffa EU:s strafftullar

Cecilia Malmström, EU-minister (FP), skriver på sin blogg om ett samtal hon haft med Vagabond i Varberg om EU:s strafftullar på skor mot Kina och Vietnam. Vagabonds vice VD berättar att de kostade företaget 25 miljoner 2007/08 och 14 minljoner 2009.

Precis som Cecilia Malmström skriver så måste dessa tullar avskaffas så snart det bara går. Frihandel är en viktig princip inom EU, men fortfarande är protektionismen förhärskande gentemot resten av världen (och jag misstänker att många EU-länder innerst inne helst skulle vilja ha tullar även mot vissa andra EU-länder). Utöver den liberala principen om frihandel skadar också strafftullarna EU-medborgarna. Varorna som belagts med strafftullar blir betydligt dyrare och vi kan också se att europeiska företag som Vagabond skadas på grund av att de valt att förlägga sin tillverkning någon annanstans än i Europa. Att flytta tillverkningen är inte görbart i efterhand eftersom de materiella investeringarna redan gjorts.

Sverige motsatte sig tullarna när de infördes 2006. Förhoppningsvis kan det kommande svenska EU-ordförandeskapet inleda processen för att avskaffa dem.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/06/04/fram-for-frihandel-avskaffa-eus-strafftullar/

1 ping

  1. […] bloggar: Seved Monke, Mark Klamberg, Samuel Danofsky, Per Pettersson, Att dricka liberalt, Fredrik […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.