Kräv besked om alkoholpolitiken!

Göran Magnusson och Gabriel Romanus skriver på Newsmill och tycker att vi ska kräva besked om alkoholpolitiken. Deras huvudpoäng är att svenskarna dricker mer än tidigare och att vi därför måste kräva våra politiker på svar om deras inställning till alkoholen; enligt deras sätt att se det handlar frågan om huruvida man har en mogen inställning och vill ha kvar en restriktiv politik eller om man har en ”grabb- och flabbinställning” och vill undergräva svensk alkoholpolitik genom en friare syn på alkohol.

Jag anser mig själv ha en mogen inställning till alkoholen. Därmed vill jag att vi ska ta hand om dem som missbrukar alkoholen och se till att regler efterföljs exempelvis vad gäller åldersgräns och överservering på krogen, och att vi genom dessa insatser kan släppa alkoholen mycket friare.

Magnusson och Romanus anser tydligen att staten måste agera överförmyndare för vuxna människor och tala om för dem hur mycket alkohol de kan dricka. Framför allt ska man köpa alkoholen på statligt ägda monopol och inte på varken en fri marknad eller i ett annat land. Monopolet ska stanna och införselkvoterna inom EU ska minskas. För de som läst mina tidigare blogginlägg är det välkänt att jag är emot införselkvoter och att jag bara ser två problem med Systembolaget; att det är statligt ägt och att det har monopol på alkoholförsäljning.

För att helt enkelt ta den korta argumentationen: en fri marknad innebär att man inte ska ha monopol, statliga monopol allra minst. Statliga företag ska heller inte förekomma. En fri marknad innebär också att man inte har handelshinder som t.ex. tullar eller införselkvoter. Detta ska gälla alla legala varor. Varor som man vill hindra ska vara förbjudna och av den anledningen råder det förbud mot t.ex. droger. Alkohol särbehandlas och anses stå utanför den övriga marknaden. Den är tillåten, men staten ska kontrollera hur du konsumerar den. Jag anser att det är oförenligt med en fri marknad. Ingen äkta marknadsliberal kan acceptera hur alkoholen behandlas.

Det är dags att fatta ett enkelt beslut och nu är det min tur att kräva besked; vill politikerna förbjuda alkoholen helt och hållet och alltså göra den illegal, eller vill vi tillåta den och därmed låta den handlas som vilken vara som helst? Det är dags att ta ställning, detta velande och särbehandling håller inte längre.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/06/10/krav-besked-om-alkoholpolitiken/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.