Lösningen på världens problem: förbud

Ett antal skolläkare och sjuksköterskor skriver brev till folkhälsominister Maria Larsson (KD) och vill förbjuda både lösgodis och läskflaskor större än 50 cl. En av dem som kommenterat detta på Aftonbladet.se vill dessutom införa åldersgräns på inköp av socker. Bloggosfären är som vanligt en trogen kommentator och jag konstaterar snabbt att en klar majoritet (alla som jag själv kollat av, men ska inte svära på att det är 100%) tycker förslaget är helt tossigt.

Jag håller med. Som liberal tycker jag givetvis att människor ska få leva sina liv som de vill så länge de inte skadar andra människor. Att äta socker och bli överviktig skadar mig veterligt inte någon annan, undantaget om man skulle kliva någon på foten möjligen. Tyvärr är svenskarna ett folk vars ryggmärgsreflex vid problem är att skrika på lagstiftning och förbud. Intressant nog verkar det i något mindre utsträckning gälla bloggare, oklart varför.

Hade svensken fått bestämma hade vi löst finanskris, klimatproblem och varför inte världsfreden enkelt imorgon dag; förbjud finanskrisen, den globala uppvärmningen och krigföring, så är allt bra sen. Alla rättar sig ju efter förbud som kommer från Den Svenska Staten, eller hur?

Eller så får svensken snart ta och inse att människor har ett eget ansvar för sina liv. Människor ska inte ha en överförmyndare vid namn Staten som säger åt dem vad de ska göra, vad som är bra och dåligt för dem. Staten ska skydda människor från att skadas av andra människor och utöver det vara väldigt restriktiv med sin inblandning i människors liv. Vi är faktiskt intelligenta individer allesammans och vi kan definitivt fatta egna informerade beslut – om vi bara får chansen och tillåts göra det! Staten träder in och hjälper en individ när något gått allvarligt fel och ser till att få individen på fötter igen, redo att än en gång stå på egna ben i världen – inte annars.

Det finns nästan inga problem som kan lösas med förbud. Det är nu dags att vi allesammans börjar ta ansvar för oss själva, våra liv och att hitta lösningar på våra egna problem.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/06/12/losningen-pa-varldens-problem-forbud/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.