Fortsatt alliansstyre i Stockholm 2010?

Nima Sanandaji och Robert Gidehag från Skattebetalarnas förening skriver på Politikerbloggen att skattepolitiken i Stockholm avgör hur socialdemokratin kommer att klara sig i valet 2010. Bland annat hänvisar de till en krönika av före detta SSU-ordföranden Niklas Nordström:

Nordström gick så långt som att skriva: ”Socialdemokratin är inte relevant för människor i medelklassen som bor i de större städerna. […] Det blir andra partier som fångar de politiska utmaningarna för människor som lever i stora städer, jobbar i tjänstesektorn och har en högskoleutbildning.”

Skattebetalarnas förening är ju förstås partiska, men de identifierar ändå skattefrågan som den enskilt viktigaste frågan för att vinna väljarna i Stockholm.

Partiets jobbkommission i Stockholm slog för några veckor sen fast att lägre skatter kan behövas för att skapa nya jobb i Stockholm. För att stimulera utvecklingen i huvudstadsregionen föreslås reformer av såväl bolagsskatten som den så kallade expertskatten.

Tyvärr lär inte detta bli verklighet, i alla fall inte så länge socialdemokraterna tänker sig ett samarbete med vänsterpartiet. Vänsterpartiet går till val på att höja skatten med 17 000 kr om året för dem som tjänar mer än 25 000 kr i månaden. Att förhandla ner det till en sänkning är inte görbart för socialdemokratin.

Storstäderna har andra värderingar och problem än mindre orter och landsbygd och Stockholm är det tydligaste exemplet på detta. Av denna anledning är alliansen stark i Stockholm. Till skillnad från vänsteralternativet är alliansen tydlig med att vi vill sänka skatten för alla, såväl hög som låg, privatperson som företagare. En viktig nyckel i detta är att alliansen prioriterar resultat och kvalitet. Vänsterretoriken handlar uteslutande om exakt hur många kronor man pumpar in i verksamheterna, enligt logiken att allting blir bättre om man får mer pengar att leka med.

Vänsteroppositionens stora problem är att de ständigt tittar på vad som pumpas in i verksamheter, inte vad som kommer ut och hur resurserna används. Denna vägran att titta på resultaten manifesteras också i motståndet till nationella prov och betyg i skolan. Det är faktiskt symptom på precis samma sak.

Alliansen har förstått vad storstadsväljarna vill ha, hur man löser deras problem och hur man på ett ansvarsfullt sätt förvaltar det offentliga. Tack vare det kommer vänstern sannolikt att förbli i opposition i Stockholm så länge deras fokus ligger på vem som kan satsa mest kronor och ören av andras pengar.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/06/12/fortsatt-alliansstyre-i-stockholm-2010/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.