Det blåser blågröna vindar i Sverige

Den sista valkretsens rösträkning kom upp ungefär 22.30 igår kvällValmyndighetens hemsida. Den visar entydigt att Mona Sahlins uttalanden på valnatten att ”det blåser rödgröna vindar i Sverige” och ”vi har möjlighet, verkligen, att vinna valet nästa år” inte var med verkligheten överrensstämmande. Sahlin har själv insett detta i efterhand, men inte innan hennes partisekreterare Ibrahim Baylan hann gå ut på Newsmill och säga att valresultatet innebar att svenska folket underkände moderaternas politik. Baylans påstående har i efterhand gjort att han kallats för Sveriges Bagdad Bob (informationsministern under Saddam Hussein som påstod att Irak höll på att vinna ända tills amerikanerna mer eller mindre släpade honom iväg från TV-kamerorna).

Slutresultat Europaparlamentsval 2009. Källa: val.se

Slutresultat Europaparlamentsval 2009. Källa: val.se

Slutresultatet visar hur som helst att Socialdemokraterna (med en vänsterprofilerad och EU-kritisk toppkandidat) backar 0,15% från föregående val och fortsätter sin nedåtgående trend i EU-valen. Vänsterpartiet kollapsar och tappar 7,14% och förlorar därmed också ett av sina två mandat i parlamentet. Miljöpartiet, som nyligen tagit små steg åt höger och bland annat avskaffat kravet på att Sverige ska lämna EU-samarbetet, är det enda av oppositionspartierna som går framåt.

På allianssidan ökar Folkpartiet liberalerna med 3,72% till 13,58% och Moderaterna gör en blygsam vinst på 0,58%.Centerpartiet tappat 0,79% och Kristdemokraterna 1,01%. Piratpartisterna flyger upp som en väl uppvriden gubbe i lådan och har stöd av 7,13% av väljarna, men de kan inte räknas in till varken höger- eller vänsterkanten även om de oftast har allmänt liberala åsikter.

Sammanfattningsvis verkar väljarna ha underkänt vänstervridning och istället valt de partier som gått åt ett liberalt håll. Miljöpartiet har belönats för övergången från EU-motstånd till sund EU-kritik och Folkpartiet liberalernas EU-positiva hållning med saklig kritik mot slöseri och byråkrati genererade, tillsammans med Marit Paulsen, fler röster till partiet än på länge. Allianspartierna, även om dessa inte agerar som en allians i just EU-valet, är också för första gången större än oppositionspartierna.

Det blåser alltså inte rödgröna vindar, Mona, varken här eller i Europa, men däremot blågröna. En liberal politik med miljöprägel är framtidsmelodin. Ni är välkomna att slå följe med oss in i framtiden.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/06/11/det-blaser-blagrona-vindar-i-sverige/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.