Almedalen, måndag

Idag har jag knappt hunnit med annat än att komma hit till Visby och installera mig. Efter det var det en kort respit för picknick med LUF innan det var dags att dra sitt strå till stacken och dela ut flygblad inför Jan Björklunds tal på kvällen.

Björklund lanserade under dagen en mycket god idé för att råda bot på ungdomsarbetslösheten och öppna för alternativ för de ungdomar som faktiskt inte vill studera mer. Det finns sådana ungdomar, hur gärna många mer socialistiskt lagda människor än vill låtsas som att de inte existerar. Förslaget går ut på att inrätta lärlingsanställningar på arbetsplatser, där unga får chansen att lära sig ett yrke och under tiden arbetar de till en lägre lön. Det här är också ett sätt att i praktiken upplösa Las för unga människor i en viss anställningsform. Jag har tidigare på bloggen kritiserat Las och jag är fortfarande av åsikten att det krävs reformer av Las för att långsiktigt få bukt med ungdomsarbetslösheten.

Från vänsterhåll kritiseras förslaget givetvis, men jag tror att det här är ett viktigt steg mot att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten. Man kan inte betala full lön till någon som går där och lär sig yrket. Dessutom är det mycket bättre att ha något att göra och tjäna egna pengar än att gå hemma och leva på bidrag eller sina föräldrars tillgångar. Den genomsnittliga människan mår bättre av att ha något att göra och att känna en viss kontroll över sitt eget liv och utveckling, exempelvis genom att ha ett arbete och egna pengar. Det ger också en social komponent att träffa arbetskamrater och kunder i sitt arbete. Det är på alla sätt positivt.

Björklunds tal hade ett bra budskap men jag måste erkänna att det var ännu intressantare att lyssna på utfrågningen av partisekreterare Erik Ullenhag innan talet. Där fick vi mer klara besked om vilka utmaningar Folkpartiet liberalerna och alliansen står inför. Han pratade om saker som många saknade i Björklunds tal.

Efter talet avslutades kvällen med Efterfrågat, där Jan Björklund frågades ut av Lars Adaktusson och fick en del intressanta inpass från imitatören Göran Gabrielsson. Mycket underhållande och även informativt. En lyckad kväll helt enkelt.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/06/30/almedalen-mandag/

1 kommentar

    • Per30 juni 2009 kl. 02:33
    • Svara

    Det har alltid varit bättre med ett lärlingsabete om man vill lära sig ett yrke samtidigt som man är ute i arbetslivet.Men som sagt , när tiderna blev bättre var inte detta fint nog och alla dessa åkte in bakom en skolbänk istället.Nu har tiderna svängt för stunden än en gång och lärlingsarbete saluförs med stort buller … !?.Konstigt att folk aldrig lär sig … !?.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.