Socialismens skadliga avundsjuka

Margaret Thatcher var en riktigt bra politiker. En politiker som vågade stå upp mot socialism och istället reformera samhället och skapa välstånd. Många kritiserade henne för detta under hennes tid som premiärminister, men majoriteten såg till att behålla henne som premiärminister i många år. Det bör ju betyda att hon gjort något rätt.

Thatcher attackerade socialismen ofta och gjorde det bra. Hon satte fingret på många ömma punkter och krossade ofta sina debattmotståndare. Ett erkännande av detta är givetvis att New Labour accepterat de flesta av hennes reformer och gjort dessa till grunden för sin egen moderna politik.

En av de saker Thatcher identifierade var den skadliga avundsjukan i socialismen. Skillnaderna i inkomst är alltid viktigare för socialismen att bekämpa än att höja inkomst och standard för dem som har det sämst i samhället. Socialismen vill bekämpa rikedom, medan liberaler (och konservativa som delar en liberal ekonomisk syn) vill bekämpa fattigdomen.

Thatcher uttryckte det bra i underhuset; För socialismen är stora klyftor mellan hög och låg inkomst, med en hög levnadsstandard för dem med lägst inkomst, värre än små klyftor där de som har lägst inkomst har väldigt dålig levnadsstandard.

Denna enkla sanning är en grundläggande förklaring till varför jag och många med mig förkastar socialismen som ideologi.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/07/13/socialismens-skadliga-avundsjuka/

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Rikedom? Alla har väl rätt att att tjäna var de vill?Är du kanske avundsjuk?

 2. ”Socialismen vill bekämpa rikedom”

  Det är fel. Vi socialister vill fördela den. Om du ser det som avundsjuka, så fine by me. Det säger mest om din egen okunskap i ämnet.

  Ha en fin dag.

 3. Det är inte så lätt det här Per! Jag har varit arbetslös i 6 år och tror jag kansvara ordentligt på vad det innebär och hur Arbetsförmedlingen ibland bemöter en. Eller hur politiker bemöter en äldre arbetslös. Jag är inte alls glad åt hur alliansen hanterat denna fråga. Jag är ändå liberal, som du vet och kommer alltid att vara det.

 4. Bara massa floskler, avundsjuka hit och ”bekämpa fattigdom istället för rikedom” dit.

  Det där skulle du aldrig våga säga på Irland (vila i frid Bobby Sands, Francis Hughes, Raymond McCreesh, Patsy O’Hara, Joe McDonnell, Martin Hurson, Kevin Lynch, Kieran Doherty, Thomas McElwee, Michael Devine m.fl), i Skottland (som hon beskattade extra för att lösa Englands finansiella problem) eller i norra Englands hålor och städer som Sheffield, Manchester, Stoke, Wigan, Scunthorpe och Newcastle där hennes politik gick som hårdast fram och ödelade många industrier och hela orter.

  Thatcher krossade de brittiska fackföreningarna och gjorde mängder av människor arbetslösa. Hög inflation och höga räntor därpå. Hon privatiserade allt från järnvägen till el-, kol- och vattenbolagen med en ren katastrof till följd.

  Hon slog extra mycket på de som redan har det svårt, låginkomsttagare och arbetslösa. Hon avskaffade även gratis mjölk på skolorna; svårt att bita tillbaka med dåliga tänder… Hon försökte t.o.m. införa en plattskatt som ytterligare skulle gynna de rika på de fattigas bekostnad men då tog det abrupt slut och toryregimen föll.

  Hon lade också grunden till dagens storebrorssamhälle med i det närmaste total övervakning och en extremt mäktig poliskår i Storbritanien.
  Hon var även en god vän med Augusto Pinochet och stödde helhjärtat hans diktatur i Chile och startade ett PR-krig mot Argentina som framstod som rena rama fotbolls VM med flaggor överallt o.s.v. Argentinas armé bestod av 16 åriga pojkar som blev slaktade av imperialisterna. Tack vare kriget och den patriotiska yra som följde på det så lyckades satmaran klinga sig fast vid makten.

  I dag är England ett skitland med enorma sociala klyftor och där ingen människa känner sig trygg trots – eller kanske på grund av – snutar och övervakningskameror i vartenda gatuhörn. England är kanske mer klassegregerat än någonsin och det var Thatcher som inledde den banan, sedan hakade New Labour-förrädarna på.

  • Olle13 juli 2009 kl. 11:36
  • Svara

  En av de saker Thatcher identifierade var den skadliga avundsjukan i socialismen.

  Hahahahaha… :-):-)

  Det finns INGA som är så förbannat avundsjuka som blå-bruna illiberaler!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.