Fler i arbete kräver ibland flytt

Hanne Kjöller har retat gallfeber på diverse socialister, socialdemokrater och allmänna vänstermänniskor genom att säga att arbetsförmedlingens tjänstemän borde följa de lagar som riksdagen har stiftat.

Ja, du läste rätt.

Arbetssökande i Sverige ska enligt lagen söka jobb inom andra yrken än det som de just lämnat och dessutom i andra delar av landet än just där de bor. Tyvärr finns det idag väldigt få sanktionsmöjligheter om man inte följer dessa regler, vilket också gör att väldigt få faktiskt följer dem.

Om man vill få människor i arbete är det rätt naturligt att man uppmanar människor att söka de arbeten de är lämpade för, oavsett vilket yrke de hade innan eller var i landet jobben finns. Det är uppenbart att det inte alltid finns bra kandidater till jobben på just den ort där jobben finns. Vissa orter, som Kiruna, är skapade helt genom att människor flyttat dit för att det fanns arbete att få. Om målet är att så många som möjligt ska få arbete, och att så få arbetstillfällen som möjligt ska stå tomma, måste man inse att man ibland måste få människor att flytta eller pendla. Jobben kommer inte att skapas precis där man vill, de kommer där de behövs. Dessutom kan inte alla bli artister eller tv-producenter. Vissa måste försörja sig som städare eller varför inte på såna yrken jag haft; lagerarbetare och servicetjänster via telefon.

Trots det protesterar bloggvänstern på olika håll. Det är nästan inte ens värt att bemöta deras protester, eftersom de mer eller mindre går ut på att alla ska få jobba med exakt vad de vill och så länge de inte kan det ska de få ersättning från staten. Som Hanne Kjöller skriver är medborgarlönen redan införd mentalt hos många. Vänstern drar dock slutsatsen att man då ska införa den på riktigt. Min slutsats är snarare att man ska förklara varför det är ohållbart och varför människor måste börja ta eget ansvar, om de ska klara sig i samhället och framför allt i den allt mer globaliserade världen vi lever i. Ett annat argument mot att flytta för jobb är tydligen att det ändå inte finns jobb till alla. Varför ska man inte få så många som möjligt i jobb bara för att man inte kommer att få 100% i jobb? Är det bättre med 10% arbetslöshet än 4% på något sätt? Jag förstår inte logiken.

Det är dags för ett krafttag mot arbetslösheten. Förenkla anställningar för företag, speciellt de mindre företagen. Arbeta mer med matchning av jobb och arbetssökande, oavsett lokalisering. Konkurrensutsätt Arbetsförmedlingen inspirerat av modeller i bl.a. Australien. Gör a-kassan mer till försäkring och möjliggör istället för människor att ha en årslön eller två sparat på banken för en regnig dag.

Låt människor i större utsträckning själva ta ansvar för sina liv. Ta tillbaka ansvaret från staten. Därmed får de också större frihet.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/07/09/fler-i-arbete-kraver-ibland-flytt/

7 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Du har fel20 oktober 2009 kl. 16:26
  • Svara

  Fast det stämmer inte. De nya reglerna är redan från första dan skall du söka arbete över hela landet

  • Rolf Wasén12 juli 2009 kl. 13:51
  • Svara

  Det betänkliga med den moderna liberalismen är att den får ett sken av fundamentalism över sig. Trosvissa lösningar utan prut! Sedan finns det naturligtvis sådant som jag gillar. I ett bra samhälle är det varken individer eller institutioner som står i fokus utan äkta och oförbehällssamma möten individer emellan. Jag har svårt att se hur den moderna liberalismen ska kunna eller vilja erbjuda ett sådant samhälle!

 1. Det får vi veta när någon provat. Om det blir som du säger skulle det innebära att stordelen av människorna ljuger om hur kul de tycker det är att gå till jobbet.

  Själv tror jag att väldigt många skulle jobba ändå för att få råd till dyrare saker, större lägenhet, villa, båt eller stuga. Medborgarlönen skulle ju bara täcka en, om och dräglig, miniminivå. Vill man ha nåt extra får man jobba.

 2. Fördelningspolitik på individnivå blir alltid fel. Undantag här, krav där, flytt dit, dalta med barnfamiljer osv.

  Inför medborgarlön och slipp hela debatten. Enklare kan det inte bli.

  1. Fast med medborgarlön säger man att arbete är valfritt, staten kommer betala din lön med skattepengar från alla dem som förhoppningsvis kommer att jobba ändå. Tyvärr kommer det inte att funka i längden, om vi inte till slut inför ett kommunistiskt samhälle där alla får arbetsuppgifter och pengar från staten samt får ett valalternativ vad gäller mat, kläder, bil osv.

 3. Nja, det handlar minst lika mycket om sättet hon säger det på. Själv skulle jag inte tveka att flytta om jag var arbetslös och fick ett bra jobb på annan ort. Hellre jobba än leva på a-kassa för min del. Definitivt. Men det finns människor som har all släkt och all möjlighet till barnpassning på en ort och att flytta tusentals mil kan förstöra hela deras sociala liv.
  Att inte ha minsta förståelse eller medkänsla för andra. är ingen god egenskap.
  Varför samlas fler sådana på högersidan av politiken? Det undrar jag.
  Fast det finns på alla håll sådana personer, iofs. Med avsaknad av medkänsla.

  1. Tusentals mil är svårt att flytta inom Sverige, men i alla fall.
   I vissa enskilda fall kan det säkerligen finnas starka skäl till att inte flytta, men det ska vara undantag snarare än regel. Dessutom är det ju så att man först efter en viss tid måste börja söka jobb dels inom andra yrkeskategorier och dels på andra platser än man bor. Det är ju inget man ska göra det första som händer.

   Jag tycker också att det är underligt att man inte skulle ha ”förståelse eller medkänsla för andra” bara för att man inte tycker att man ska ha rätt att gå på bidrag i flera år enbart för att man vägrar söka jobb som t.ex. städare bara för att man var receptionist eller banktjänsteman tidigare, eller för att man inte vill jobba i Västerås när man jobbat i Stockholm tidigare. Jag är övertygad om att människor mår bäst när de själva kontrollerar sina liv, inte när de är beroende av bidrag och statlig styrning. Att då säga att jag och andra som tycker som jag saknar medkänsla, är missvisande och på gränsen mot förolämpande.

 1. […] Detta retar ju självklart livet ur de flesta vänsterdebattörer som verkligen anser att staten skall tillhandahålla en obegränsad livlina. Per Persson skriver: […]

 2. […] de arbetslösa”,     Kulturbloggen,  Oscar Fredriksson (c),    Norah4you Weblog,  Per pladdrar på,   Badlands hyena,  Peter Andersson – med rätt att tycka, […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.