Litauen inför förkastlig lag mot ”gaypropaganda”

Efter ett antal turer inför Litauen nu en lag som förbjuder all informationsspridning av bland annat homo- och bisexualitet. Tidigare fanns det hopp om att lagen skulle stoppas genom att presidenten lagt in sitt veto mot den, men parlamentet slog ut presidentens veto med mer än 80 röster av 140. Litauen har sen vetot fått en ny president, Dalia Grybauskaite, som trots ett uttalat motstånd mot lagen nu tvingas godkänna den.

Litauen är medlemmar i EU och det är pinsamt att det år 2009 är möjligt för ett medlemsland att införa lagstiftning av denna typ. Lagstiftning som förbjuder människor att ens yttra sig om homo- och bisexualitet bryter mot de mänskliga rättigheter, kanske viktigast av allt mot yttrandefriheten även om det också är diskriminerande mot HBT-personer. Med andra ord borde lagstiftningen inte vara förenlig med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och jag hoppas att den, så snart den är underskriven och klar, överklagas till Europadomstolen.

Sverige har en helt annan attityd till mänskliga rättigheter och till HBT-personer än länder som Litauen och Polen. Även om det funnits en del bakåtsträvande åsikter om könsneutrala äktenskap, så var det länge sen man ens diskuterade censur av information om sexualitet och sexuella läggningar.

Nu är Sverige ordförande i EU under ett halvår.

För mig är det självklart att vi ska använda ordförandeskapet till att driva direktiv som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning och se till att lagstiftning lik den som just röstats igenom i Litauen ska bli omöjlig för ett EU-land att införa. Det här halvåret kan göra skillnad.

Lagstiftningen i Litauen träder inte i kraft förrän 1 mars nästa år. Med nya direktiv från EU skulle vi kunna stoppa lagstiftningen innan den träder i kraft och därmed göra en viktig insats för HBT-personer i Litauen och hela östra Europa.

Jag hoppas därför att den svenska regeringen med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) i spetsen prioriterar denna fråga och är väldigt tydliga i sitt fördömande av denna lagstiftning.

Fler som fördömer lagstiftningen är Lotta Edholm, skolborgarråd (FP) och Cecilia Malmström, EU-minister (FP).

Se även Expressen och Aftonbladet

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/07/15/litauen-infor-forkastlig-lag-mot-gaypropaganda/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Sissi15 juli 2009 kl. 15:32
  • Svara

  Skrev precis ett mail till Litauen och tackade för att de vågade sätta stop för denna sjukdom och underteknade med SVERIGE. 🙂

  1. Som du säkert är medveten om så är homo- och bisexualitet inte sjukdomar utan naturligt förekommande variationer hos såväl människan som de allra flesta djurarter.

 1. Hahaha, snacka om att vara selektiv med hotbilden. Vänta tills alla de miljontals muslimer ni “progressiva” släppt in i EU och Sverige börjar utöva politisk makt, då får ni alla fly, muslimer HATAR radikala människor och i synnerhet homosexuella.

  1. Om man värnar mänskliga rättigheter och allas lika värde, kan man inte vara för en grupp (HBT-personer) och vara emot en annan (muslimer). Det är också en grundläggande liberal idé att alla har rätt att ha vilka åsikter de vill och att uttrycka dem. Att däremot påtvinga andra sina åsikter och inskränka deras fri- och rättigheter är inte acceptabelt. Dessutom finns det homo- och bisexuella samt transpersoner som är troende muslimer, precis som det finns homo- och bisexuella samt transpersoner som är troende kristna. Eller för den delen ateister. Tro och sexualitet är inget som beror av varandra. Jag är därför inte orolig för att fler troende, oavsett religion, skulle leda till mer intolerans mot HBT-personer.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.