Ökar inkomstklyftorna snabbare eller långsammare?

Vänsterpartiet har bett Riksdagens utredningstjänst att undersöka hur skillnaden i inkomst förändrats under alliansens tid i regeringsställning. Slutsatsen är att den genomsnittliga inkomstklyftan ökat med ungefär 12 000 kr om året.

57% av skattesänkningarna har gått till män och 43% till kvinnor, har utredningen kommit fram till. Ganska bra resultat skulle jag säga, man brukar väl, om jag minns rätt, säga att om fördelningen i representation ligger mellan 60-40 och 50-50 så är det jämställt. Men visst, det hade ju varit roligare om det varit exakt 50-50. Tyvärr har vi strukturer sedan tidigare som lönediskriminerar kvinnor och eftersom skattesänkningarna inte gynnar eller missgynnar på grund av kön utan enbart tar hänsyn till inkomst, är det klart att det leder till att kvinnor får en lite mindre bit av kakan. Förhoppningsvis jobbar vi alla på att förändra strukturerna i samhället. (Intressant är att notera att den rikaste tiondelen i samhället består till 76% av män, men att det trots det inte är en större del av skattesänkningarna som går till män – ett bevis så gott som något på att skattesänkningarna framför allt går till vanliga människor och inte till de rika, vilket vänstern brukar påstå.)

Vänsterpartiet skyller inkomstklyftans ökning på att man gjort förändringar i välfärdssystemet. Självklart är vänsterns lösning lagreglerad rätt till heltid och kraftigt ökade ersättningsnivåer – lösningen på alla världens problem enligt dem. Jag håller inte med. Förändring av attityder och strukturer i samhället är den enda lösningen och då är det mycket annat som krävs – dock inte något av vänsterns bidragssystem. Dessutom är jag väldigt fundersam på hur det skulle se ut om man undersökte inkomstskillnaderna under de vänsterstyrda mandatperioderna. Kan man se att inkomstklyftorna ökat snabbare under alliansens styre, eller skulle man se att vänsterns politik ökade klyftorna ännu snabbare? Det framgår ingenstans i artikeln, troligen för att vänstern vet att svaret inte är smickrande för deras politik. Så nu väntar jag på att RUT får i uppdrag att ta fram siffror även på detta.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/07/22/okar-inkomstklyftorna-snabbare-eller-langsammare/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.