LAS: Intet nytt under solen

Det är intressant att se hur debatten om LAS fortsätter att harva i exakt samma hjulspår som tidigare. Idag har Christer Ågren, vice VD Svenskt Näringsliv, ett inlägg på Brännpunkt där han förklarar enkelt och tydligt varför LAS hindrar ungdomar från att få fotfäste på arbetsmarknaden. Det finns ett enda motargument från LAS-kramarna: att man kan göra undantag från LAS om man förhandlar med facket och att det skulle vara snarare regel än undantag. Tyvärr stämmer det inte med verkligheten. I verkligheten är det ungdomar, som kom in sist, som också åker ut först. Det är en av de viktigaste orsakerna till den otroligt höga ungdomsarbetslösheten vi har i Sverige. Det finns andra orsaker också, självklart, men LAS  är en av de mest avgörande.

Problemet är inte visstidsanställningar, vilket LO verkar tro. Nej, visstidsanställningar gör att unga får arbetsmarknadserfarenhet, något arbetsgivare vill att de ska ha. Inte heller är det brist på arbetsmarknadsutbildningar. Vad vi måste göra för att få ungdomar i arbete är att få bort muren som LAS innebär, att skapa möjligheter för praktik- och lärlingstjänster, att reformera arbetsförmedlingen från grunden (t.ex. genom att konkurrensutsätta den som man gjort i flera andra länder med goda resultat) och se till att skolan faktiskt lär ut vettiga kunskaper som hjälper unga att klara sig i samhället.

Tänk om LO och deras partipolitiska gren kunde förstå det.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/08/05/las-intet-nytt-under-solen/

2 kommentarer

  1. Men arbetslösheten i helhet minskar väl inte om man ändrar turordningsreglerna. Vad är det för nytta med att ha en femtiplussare arbetslös istället för en ungdom?

    Möjligheten till visstidsanställningar tycker jag att man skall ha men förstår också att liberaler och konservativa vill behålla en viss kader med otrygga anställningar som skall bidra till att hålla lönekraven nere. Det handlar om stora delar av tjänstesektor och yrken där utbildningsnivån är låg.

    Inte så mycket om yrkesgrupper där högerns väljare finns med vissa undantag.

    1. Istället för att vissa grupper, som ungdomar, ska gå i arbetslöshet skulle en förändring av LAS göra att fler människor fick kortare perioder av arbetslöshet. Jag anser att detta är mycket bättre än att vissa ska gå i arbetslöshet i flera år. Dessutom skulle en större flexibilitet på arbetsmarknaden skapa förutsättningar för fler entreprenörer men också för fler anställningar som annars aldrig skulle skapats eftersom det är för svårt att både anställa och avskeda. Totalen skulle bli fler i arbete och framför allt färre i långvarigt bidragsberoende. Det är bättre för individerna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.