Korkat krav på närproducerad TV

Läste igår i SvD om bristen på ”närproducerade” teveprogram. Fortfarande har de stora kanalerna mer än 50% svenskt programinnehåll och program från BBC och andra brittiska producenter finns det gott om. De mer nischade kanalerna har dock mer och mer utomeuropeiskt innehåll, framför allt amerikansk. I sig inget problem, kunde man tycka.

Fel.

EU har nämligen bestämt att alla kanaler måste se till att minst 50% av programinnehållet är producerat i Europa. Idag uppfyller inte alla kanaler det, vilket alltså är ett brott mot lagen. Kravet är dock orimligt. Vissa nischade kanaler har helt enkelt inte tillräckligt med kvalitativt innehåll att sända om minst hälften ska vara europeiskt producerat. Alternativen är att bryta mot lagen, sända undermåliga program alternativt en massa repriser, eller att dra ner på den totala sändningstiden per dygn.

Detta är ytterligare en del i den protektionistiska politiken som EU bedriver, med Frankrike och ett gäng vänsterpolitiker som ivriga påhejare. Det är symptom på samma sak som våra skyddstullar, vårt jordbruksstöd och en massa annan konstig politik. Europas producenter kan inte producera saker av tillräckligt hög kvalitet och/eller till rimliga priser. Istället för att ge upp så instiftar man olika handelshinder för att tvinga konsumenterna att köpa saker de egentligen inte vill ha. Dessutom får de betala dubbelt för det, genom att finansieringen går via skattsedeln.

Det är dags för EU att avskaffa alla orimliga regleringar som hindrar frihandel och manipulerar en tillgångs- och efterfrågansstyrd fri marknad. Tills detta är gjort hoppas jag att våra TV-kanaler går in för civil olydnad och fortsätter sända det som deras tittare vill ha istället för det som EU-kommissionen tycker att de borde titta på.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/08/31/korkat-krav-pa-narproducerad-tv/

2 kommentarer

    • calandrella31 augusti 2009 kl. 16:12
    • Svara

    Att förbjuda sändning av visst material – åtminstone på basis av vilket land det kommer ifrån – är dessutom en kränkning av yttrandefriheten.

    1. På sätt och vis ja; fast man förbjuder ju inte sändning av programmen, man säger bara att en viss andel ska komma från ett visst land. Så jag tror tyvärr inte att EU-kommissionen köper det argumentet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.