Litauen fortsätter häxjakten på HBT-personer

Litauen kunde tydligen inte nöja sig med en lag mot att sprida positiv information om homosexualitet till unga. Nu vill de även förbjuda information som ”på offentlig plats främjar homosexuella relationer”. Idag skriver företrädare för RFSU och flera riksdagspartier på Brännpunkt om detta.

I praktiken innebär en sådan lag att alla former av information om homosexualitet, som inte är hatpropaganda, förbjuds. Det går inte att informera om säker sex för HBT-personer, det går definitivt inte att genomföra någon form av pride-firande och rent allmänt så krossar man grundläggande mänskliga rättigheter som mötesfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet.

Den förra lagen bröt redan den mot EU:s regelverk och borde ogiltigförklaras av EG-domstolen eller Europadomstolen. Denna lag går ännu längre och Litauens parlament borde själva förstå att den kommer att underkännas så snart den tas upp för prövning på europeisk nivå. Exakt vad de hoppas att åstadkomma är oklart; är det enbart en markering eller tror de att de som EU-land faktiskt ska kunna införa denna typ av lagstiftning?

Jag hoppas att den lag som redan röstats igenom snart ska kunna tas upp för behandling av någon av de europeiska domstolarna, så vi kan få ett slut på häxjakten på HBT-personer som bedrivs i stora delar av östra Europa. Därför är det bra att Europride 2010 kommer att firas i Warsawa och jag kommer se till att närvara på något sätt. Jag hoppas att politiska företrädare kommer att ställa upp och börja trycka på EU-länder så att det blir förändring. HBT-aktivisterna i östra Europa behöver allt stöd de kan få.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/09/11/litauen-fortsatter-haxjakten-pa-hbt-personer/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.