Sexuella tjänster är helt ok

Min vän och kollega Abit Dundar skriver på sin blogg, apropå undersökningen häromsistens, att ”prostitution är inte okej”. Abit och jag har då och då intressanta diskussioner om prostitution och våra motsatta åsikter om sexköpslagen. Därför tänkte jag nu ta tillfället i akt att fortsätta debatten även i bloggosfären.

Undersökningen visar att 43% av de unga tycker att det är ok att utföra sexuella tjänster mot betalning. Abit ställer frågan om varför den andelen ökar och hur det kommer sig att så många tycker att det är okej att ha sex mot betalning. En anledning kan ju vara att unga, precis som jag själv som ju också är relativt ung, inte har samma syn på sex som tidigare generationer har. Åsikter om sex har en stark kulturell värdering i sig och kulturer ändras. Ser vi tillbaka till järnåldern var det inte alls ovanligt att använda sex som en hyllning till gudarna vid religiösa ceremonier. Idag skulle väl ingen komma på tanken att ha sex på altaret i en kyrka, men det baserar sig på just kristendomens syn på sex. Värderingarna skiljer sig åt. Idag ser vi en utveckling där sex avdramatiseras och blir just vad jag tycker det borde vara; ett sätt att njuta. Detta kan man göra tillsammans med någon man älskar men det går alldeles utmärkt att uppnå njutning även om man inte hyser några djupare känslor för den man är med.

Abit och jag har också olika syn på vad det är man säljer. Abit använder ständigt uttrycket ”att köpa en kvinna” eller ”att köpa en människa”. De bekanta som jag känner som sålt sexuella tjänster (allesammans män) är dock mig veterligt fortfarande sina egna. Det är ingen av dem som blivit köpt, de har enbart sålt en tjänst. Om man ”köper en människa” är det människohandel och slaveri det gäller och det är självklart helt oacceptabelt. Att sälja en sexuell tjänst är dock egentligen inte annorlunda än att vara frisör och sälja sina tjänster inom hårvård. Det enda som skiljer är att vi i vår kultur har en speciell syn på just sex.

Abit blandar också ihop begreppen på andra sätt. Han säger att ”det är inte acceptabelt att utnyttja andra för sex”. Det håller jag fullkomligt med om. Däremot är det inte ett utnyttjande att köpa sexuella tjänster av någon, så länge den som säljer inte gör det under tvång. Det är långt ifrån sanningen att säga att alla prostituerade handlar under tvång och därmed blir detta argument vilseledande.

Abit försöker också att blanda bort korten genom att skriva att vi som är mot sexköpslagen ”egentligen vill hjälpa männen (torskarna) att kunna köpa sex legalt”. Jag kan ju inte tala för andra, men i mitt fall är det definitivt inte anledningen. För att börja med det mest uppenbara, så är det faktiskt inte bara män som köper sexuella tjänster, även om de är i majoritet. Dessutom är det långt många fler av dessa män som köper sexuella tjänster av andra män, än vad som oftast kommer fram i debatterna. Långt viktigare är dock att den främsta motiveringen för att vara mot sexköpslagen är att den gör de prostituerade mer utsatta. Tidigare kunde de välja sina kunder och själva bestämma villkoren på ett helt annat sätt än vad som går nu. De prostituerade som intervjuats av bland annat Petra Östergren vittnar om att de, för att kunna tjäna pengar, måste gå med på saker de tidigare kunde säga nej till och att de rent allmänt fått en mer otrygg situation i sin yrkesutövning. Genom att legalisera prostitutionen fullt ut (dvs inte bara avskaffa sexköpslagen utan normalisera yrket som sådant) skulle situationen kunna förbättras avsevärt och missförhållanden skulle bli lättare att upptäcka.

Sen måste det ju självklart tilläggas att det finns en ideologisk dimension; för mig är det oförenligt med liberalismen att förbjuda avtal mellan samtyckande vuxna individer. Det gör det bara än mer självklart för mig att vara emot sexköpslagen. Det är dock inte den primära anledningen.

Abit och jag lär fortsätta ha våra intressanta debatter när vi ses. De stimulerar och jag ser fram emot dem varje gång. Vem vet, kanske får vi chansen att debattera detta i något större forum någon gång?

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/09/21/sexuella-tjanster-ar-helt-ok/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.