Oroande om Acta

Läser hos Mark Klamberg om ett dokument som läckt ut från Acta-förhandlingarna. Mark citerar en passage som skrämmer:

ACTA negotiations. ACTA – Internet Chapter … ACTA members have to provide for third-party liability. … On the limitations from 3rd party liability: to benefit from safe-harbours, ISPs need to put in place policies to deter unauthorised storage and transmission of IP infringing content (ex: clauses in customers’ contracts allowing, inter alia, a graduated response).

I praktiken innebär det att internetoperatörer ska ställas till svars för olagliga handlingar som deras kunder begår med hjälp av uppkopplingen de tillhandahåller. Därför ska internetoperatörerna tvingas övervaka kundernas hela kommunikation för att se till att de inte begår olagliga handlingar. Det ska också införas ett ”varningssystem” där kunderna stängs av från internet om de gör något olagligt, som t.ex. fildelar upphovsrättsskyddat material.

EU-parlamentet har i två omröstningar sagt nej till ett telekompaket så länge det inte ingår i paketet att ingen kan stängas av från internet utan domstolsprövning; alltså har man sagt nej till varningssystemet redan. Att det ens finns kvar i Acta-förhandlingarna då verkar rätt onödigt, om man nu vill förhandla fram något alla kan tänka sig att skriva under alltså. Dessutom har svenska riksdagsledamöter sagt nej till att Acta över huvud taget ska handla om internet. Så här skrev de på Newsmill tidigare i år:

Förhandlingarna innehåller heller inget alls som gäller Internet. Vi skulle under alla förhållanden motsätta oss om sådana förslag kom upp.

Att dokumentet innehåller skrivningar som den som citeras ovan är oroande. Förhoppningsvis kan de strykas igen genom att svenska riksdagsledamöter och företrädare för EU-parlamentet förklarar att de inte är acceptabla och att vi inte kommer att skriva på något som innehåller detta. Tyvärr vet vi inte om våra förhandlare är så starka; vi har ju de senaste åren sett hur integritetskränkande lagstiftning tvingas igenom på de mest osannolika sätt. Förhoppningsvis har dock våra folkvalda företrädare lärt sig av dessa processer och vågar nu säga nej till massövervakning av alla människors kommunikation. Annars kan vi ju lika gärna också i lag avskaffa brevhemligheten; så länge inte digital kommunikation likställs med den kommunikation som går via posten är ju brevhemligheten redan i praktiken död i dagens samhälle.

Jag har för övrigt redan tidigare skapat ett upprop om just detta; skriv gärna under det.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/11/10/oroande-om-acta/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: