Finns det fortfarande mänskliga rättigheter i Iran?

Den religiösa diktaturen i Iran fortsätter i samma hjulspår som tidigare, de hjulspår som blivit än mer inkörda sedan valet i våras. Det senaste draget i det absurda schackspelet mot oppositionen och de krafter som kämpar för mänskliga rättigheter, är att de beslagtagit nobelpristagaren Shirin Ebadis medalj och diplom samt fryst hennes och makens banktillgångar. Allt detta på order av en religiös revolutionsdomstol.

Ingen är väl egentligen förvånad, det var väl bara en tidsfråga innan regimen så öppet visade sitt förakt för mänskliga rättigheter och internationellt erkända priser. Att hela tillslaget dessutom verkar vara olagligt, även enligt iransk lag, visar också vilket förakt regimen har för sina egna medborgare och de lagar som ett pseudo-demokratiskt parlament ändå har instiftat, med godkännande från det religiösa väktarrådet. Frågan är var vi går härifrån.

Oppositionen i Iran har vädrat morgonluft ända sedan valet i våras, där resultatet stinker av valfusk. Att de fredsprispengar som Ebadi har använt för att stödja oppositionen nu är frysta, spelar mindre roll. Pengar kan inte avgöra revolutioner och demokratiska reformer, även om de hjälper; endast om det finns en eller flera starka krafter i samhället som stödjer förändringen kan den komma till stånd. Att denna kraft har börjat växa i Iran råder det inga tvivel om. Frågan är, som vanligt när det gäller diktaturer och förtryck, inte om utan när regimen faller. Med lite tur kommer den dagen allt närmare och jag skulle kunna sätta pengar på att dagen närmar sig snabbare för varje absurt motdrag som regimen spelar.

Shirin Ebadi fortsätter sin gärning i exil, precis som så många andra iranier som har misshagat regimen. Jag hoppas att den senaste utvecklingen gör att fler människor i de demokratiska länderna i världen får upp ögonen för henne och därmed stödjer hennes och andra oppositionellas kamp för frihet och mänskliga rättigheter i Iran. Som det ser ut idag finns det inga mänskliga rättigheter att tala om i Iran, det finns bara rättigheter för dem som blint lyder förtryckarregimen.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/11/28/finns-det-fortfarande-manskliga-rattigheter-i-iran/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.