Vad menar Ilmar Reepalu?

Ilmar Reepalu hamnade i hetluften när han beslutade att en tennismatch mellan Sverige och Israel, som spelades i Malmö, inte skulle få ha någon publik. Madeleine Sjöstedt, kultur- och idrottsborgarråd (FP) i Stockholm, försökte då få matchen flyttad till huvudstaden men tvingades att ge upp idén då det inte gick att ordna med så kort varsel.

Ilmar Reepalu är nu igång igen och vägrar att ta avstånd från den våg av våldshandlingar med antisemitiska förtecken som sköljer över Malmö för tillfället. Adam Cwejman, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet, är bra och tydlig i sitt ifrågasättande och jag undrar precis som han om Mona Sahlin tänker ta avstånd från Reepalu. (Adam har också samlat ihop länkarna till samtliga av Skånskans artiklar.) Paulina Neuding, nybliven chefredaktör för magasinet Neo, skriver om frågan på Expressens debattsida. Madeleine Sjöstedt är självklart ute i debatten igen. Överallt kryllar det av reaktioner på Reepalus uttalanden.

Frågan är, varför uttalar han sig som han gör? Menar han att judar som inte aktivt tar ställning mot Israels krig i Gaza får skylla sig själva om de blir förföljda? Hur ska i så fall förföljarna veta om just den de förföljer har tagit avstånd eller inte? Ska man sätta på sig en grön davidsstjärna på rockslaget om man gjort det och en gul om man inte gjort det, så alla vet? Det verkar tämligen orimligt även för att komma från Reepalu, men vad ska man tro? Han anser att varken sionism eller antisemitism är acceptabelt, men att jämställa dessa två, som han tycks göra, är ett stort misstag, även om sionismen också är en speciell ideologi i sin egen rätt. Att intervjun dessutom publiceras på den internationella minnesdagen för förintelsen, kan inte ses som annat än en provokation.

Exakt vad Ilmar Reepalu faktiskt menar kommer nog bli svårt att få veta. Frågan är som sagt om socialdemokratin i övrigt står bakom hans uttalanden eller om också de har nått sin gräns.

Andra som skriver är Seved Monke, Rasmus Jonlund och Gulan Avci.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/01/28/vad-menar-ilmar-reepalu/

2 kommentarer

  • Erik27 april 2010 kl. 21:36
  • Svara

  http://sv.metapedia.org/wiki/6_000_000_judar

  1. Det är alltid spännande att se ”uppslagsverk” som, genom att göra allt de kan för att verka seriösa och objektiva, försöker att ignorera historiska fakta och förvrida verkligheten till oigenkännlighet.

   Jag ska se om jag på något sätt kan uppmärksamma sidan och de sjuka värderingar den representerar. Det verkar om inte annat finnas en hel del där som skulle kunna få ansvarig utgivare åtalad för förtal, hets mot folkgrupp och möjligen också olaga hot.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.