Bygg framtiden – gärna med marknadshyror

Hyresgästföreningen har en kampanj inför valet: Bygg framtiden. På hemsidan kan man ställa frågor till politiker om hur man ska få fram fler bostäder till unga.

Liberala ungdomsförbundet Storstockholm hade sitt årsmöte i helgen. Efter det kom det fram några svar på hur man ska stimulera byggandet i Stockholm. Följande är nu gällande åsikter för LUF Storstockholm, eller kommer vara så snart protokollet är färdigjusterat.

 • Villkoren för att bevilja bygglov måste drastiskt sänkas. Avslag på bygglov ska endast meddelas då granne eller allmänhet kan utsättas för fara eller betydande olägenheter.
 • Skönhetsrådet som remissinstans kan bidra med intressanta synpunkter, men har inget existensberättigande som offentligt finansierad verksamhet. Skönhetsrådet ska därför avskaffas som verksamhet inom Stockholms stad, men kan kvarstå som remissinstans om rådet lever kvar i egen regi.
 • Dagens system för tomträttsavgälden måste göras om till att baseras på den markyta som ska bebyggas istället för den färdiga fastighetens bruksyta.
 • Mer blandad bebyggelse skall planeras. Växlande upplåtelseformer och blandad bebyggelse motverkar sociala problem, utslagning, förslummning, och segregation. Det bidrar även till att skapa ett närsamhälle där invånarna i högre grad är engagerade i vad som händer i området.
 • Nationalstadsparken skall avskaffas. Den är ett feltänk i stadsplaneringen och utgör ett hinder för byggande i innerstaden.
 • Stockholms politiker ska inte stå i vägen för den allt högre bebyggelsen som är och kommer bli resultatet av stigande markpriser i kommunen.
 • Marknadshyror skall införas vid nytecknande av hyresavtal och hyresregleringar tas bort. Dagens system med långa köer tvingar framförallt unga att lita till kontakter, vänner och den svarta bostadsmarknaden. Samtliga kommunala bostadsbolag skall säljas ut för att framställa en perfekt oreglerad bostadsmarknad, för att ersätta den sociala funktion som dessa bostadsbolag fyller skall ett system med s.k. social housing införas i Stockholm.
 • Varje studerande vid Stockholms högskolor skall ha möjliget att få bostad. Därför måste det byggas fler studentbostäder. Studentbostäder kan med fördel även byggas i kranskommuner, förutsatt att goda pendlingsmöjligheter till högskolorna och Universitetet finns.
 • Stockholms förorter bör integreras och byggas ihop till större enheter. Nya bostadsbyggen bör i första hand lokaliseras så att de ansluter till befintlig bebyggelse.

  Dessa åsikter är tänkta att stimulera mer byggande, högre hus och en marknad som är så fri från reglering från det offentliga som möjligt. LUF Storstockholm tror att detta är vägen till framtiden, till skillnad från oppositionen som tror att regleringar är det bästa som hänt mänskligheten.

  Folkpartiet i Stockholms län arbetar också med en kampanj för ökat bostadsbyggande åt unga. Läs mer om den på deras blogg.

  Intressant?

  Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/02/10/bygg-framtiden-garna-med-marknadshyror/

  1 kommentar

  1 ping

   • Ny form av hyresrätt20 februari 2010 kl. 12:22
   • Svara

   1.Staten/kommunen äger ,typ,51% och hyresgästerna resten. Då slipper folk som vill äga nåt binder alltför stora pengar på en bostad. Man vet ju aldrig hur länge man får behålla jobbet, eller kanske måste flytta runt en period,och sedan tillbaka till samma ort.

   2.Nuläget: Många kommuner subventionerar billiga kommunala tomter för att attrahera inflyttning. Borde väl folk som så illa tvungna att köpa dyrt i städerna får möjligheten till avdrag för de faktiska kostnaderna ,som Mats Odell påpekade (SVT:s Rapport , 28 januari 2009 och SvD:s ledarsida första veckan i september 2009) .

   I städerna kostar ett vanligt småhus 3-5 miljoner. Hyr man ut 20% av ytan (man får inte ta ut hyra som täcker kostnaderna, det finns tak,alltså), får man inte dra av de faktiska kostnaderna (=20% av totala kostnaderna) i form av ränta , el, med mera. Då går det räjält back när man beskattas på BRUTTO hyresinkomsterna.
   Men, bor man i hyresrätt, och hyr ut 20% av ytan, då får man dra av ALLA kostnaderna INNAN man ev.betalar skatt. Ändra detta NU ,tack !(Men, men, kräv av den som hyr ut :max. hyra, typ, 1500 kr/ kvm /år och bra ljudisolering så folk kan ha ett lugnt liv )

   Så: Ta bort successivt ränteavdraget före år 2025. Raka rör, tack !

  1. […] SvD.se Per Pladdrar på Per Pladdrar på Per Pladdrar på Etiketter Debatt, Funderingar, […]

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.