Obegripligt motstånd mot sprutbyte

Jag har tidigare ifrågasatt att vi inte har ett sprutbytesprogram i Stockholm. Idag uppmärksammar Martin Kåberg samma sak på SvD Brännpunkt. Tesen är enkel. Sprutbyten ökar inte missbruket, däremot hindrar det smittspridning av exempelvis HIV. Att moderaterna trots det fortsätter att vara hårdnackade motståndare mot att införa ett program för sprutbyte är obegripligt. Vad är det som driver dem? Seved Monke undrar om det handlar om människosyn eller kanske moralism. Jag kan inte annat än instämma. Det verkar hur som helst inte ha något att göra med huruvida det räddar liv eller inte.

Min linje är klar, precis som den alltid varit. Sprutbyte bör införas, eftersom det minskar smittspridning. Dessutom ger det en möjlighet för vården att komma i kontakt med missbrukare, en chans som inte skall förringas. Moderaterna måste ge upp sitt motstånd och istället se till mesta möjliga nytta. Strunta i moralismen, här handlar det om människovärde!

Maria Byström lovar för övrigt att prata med missbrukare under valrörelsen, ett lovvärt initiativ. Hoppas att många fler politiskt engagerade bestämmer sig för att göra det.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/02/11/obegripligt-motstand-mot-sprutbyte/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.