Nej till SWIFT

Efter dramatik, där Hilary Clinton personligen försökt övertyga ledamöterna om motsatsen, röstade EU-parlamentet idag nej till SWIFT. Liberalerna i ALDE var väldigt aktiva i ställningstagandet, men även de gröna och den socialistiska gruppen (undantaget Spanien) var emot avtalet. Argumentationen kring varför det är fel går att hitta exempelvis hos Mark Klamberg.

Det är glädjande att den personliga integriteten vunnit för en gångs skull, även i parlamentet. Det är delvis en direkt följd av Lissabonfördraget, som ger parlamentet mer makt. Utan Lissabon hade kommissionen haft mer att säga till om i denna fråga. Att kommissionen underlåtit att följa fördraget genom att inte ge parlamentet all den information det har rätt till gör ju inte saken bättre.

Nu får vi se hur utvecklingen blir. Det ryktas om att USA kommer att försöka få till stånd bilaterala avtal med Nederländerna och Schweiz. Kanske sker det, kanske inte. Huvudsaken är att EU äntligen ställt sig upp och sagt att det inte är acceptabelt att ge upp mer frihet och personlig integritet, ens i kampen mot terrorismen.

Läs också Lena Ek, Per Ankersjö, Rick Falkvinge, HAX, Opassande, Olof Bjarnason, Mark Klamberg, Lena Ek 2.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/02/11/nej-till-swift/

2 kommentarer

2 pingar

  1. Lena har skrivit ett nytt inlägg nu efter omröstningen:

    http://www.lenaek.se/swift-interimsavtal-nedrostat/

    1. Har kompletterat inlägget med en länk, tack för tipset =)

  1. […] Klamberg, Per, Sossar mot storebror, Olof […]

  2. […] som skriver om Swift-omröstningen: Piratpartiet, Hax, SvD, SvD, DN, Mark Klamberg, OlofB[eta], Per pladdrar på, Sossar mot storebror, Anders S […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.