Vänd blicken bort och blunda, men skrik inte på censur

SvD rapporterar att regeringen i en lagrådsremiss föreslår att möjligheten att klippa i vuxenfilmer ska avskaffas. Däremot kommer åldersgränserna att finnas kvar för filmer. Statens biografbyrå avskaffas därmed och fastställandet av åldersgränser läggs på en ny myndighet med ansvar för mediefrågor relaterade till barn och ungdomar. Som SvD skriver så kommer filmcensuren kunna avskaffas 2011, 100 år efter att den infördes i Sverige.

Eftersom censur är dåligt i en demokrati, så är beslutet bra. Yttrandefrihet kräver ju också att censur inte förekommer, om man vill att yttrandefriheten ska vara helt äkta rakt igenom. Visst, vi kommer att få se och höra sånt vi inte vill, men det är priset vi betalar för att själva ha rätt att säga sådant som andra inte vill höra. Nu är det bara att hoppas att integritetskränkande övervakning stoppas i så stor utsträckning som möjligt, så vi inte belägger oss själva med självcensur av rädsla för vad FRA med flera kan tänkas lyssna på.

En annan som inte gillade censur var Cornelis Vreeswijk.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/03/11/vand-blicken-bort-och-blunda-men-skrik-inte-pa-censur/

1 ping

  1. […] Per Petterson har också bloggat om filmcensuren som är på väg bort: Eftersom censur är dåligt i en demokrati, så är beslutet bra. Yttrandefrihet kräver ju också att censur inte förekommer, om man vill att yttrandefriheten ska vara helt äkta rakt igenom. Visst, vi kommer att få se och höra sånt vi inte vill, men det är priset vi betalar för att själva ha rätt att säga sådant som andra inte vill höra. Nu är det bara att hoppas att integritetskränkande övervakning stoppas i så stor utsträckning som möjligt, så vi inte belägger oss själva med självcensur av rädsla för vad FRA med flera kan tänkas lyssna på. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.