Det är Pehrsons idéer som behöver testas, inte barnen

Johan Pehrson (FP) har många förslag  som han slänger fram med jämna mellanrum. En av hans favoriter är att införa ”slumpvisa, frivilliga drogtest” på ungdomar under 15. Frågan är inte ny utan dök upp redan 2006 men Pehrson har hållit den levande och nu lyckats göra den till allianspolitik inför höstens val. Detta trots att såväl lagrådet som skolinspektionen har konstaterat att den typen av tester inte är förenliga med lagen. Även internt i Folkpartiet liberalerna har Pehrson stött på problem i och med att landsmötet beslutade att arbeta för att FN:s barnkonvention ska bli svensk lag. Den typen av drogtester som Pehrson förespråkar är enligt de allra flesta inte förenliga med barnkonventionen. Alls.

Nu visar det sig dessutom att Pehrsons argument för varför drogtesterna behövs, inte håller. SvD har granskat de fakta han hänvisat till, framför allt påståendet att allt fler unga tidigt kommer i kontakt med droger. Enligt faktakollen finns det inget som helst statistiskt underlag för detta, tvärtom verkar det inte ha skett någon förändring alls de senaste åren. Pehrson själv försvarar sig med att han använt sig av andra källor och att dessa bekräftar hans påståenden. Direkt efter lägger han fram ett citat som snarast motbevisar honom.

”Ökningen upphörde efter millennieskiftet och byttes åter i en minskning, men de allra senaste åren är det en liten ökning av andelen skolelever som svarar att de någon gång prövat narkotika.”

En liten ökning. Efter en minskning. Det gör alltså att bilden blir ”en helt annan” enligt Pehrson. För att få ytterligare stöd för sin tes kombinerar han detta med att både narkotikabeslagen och att antalet personer som misstänks för narkotikabrott ökat. Att detta per automatik gör att yngre kommer i kontakt med droger tar han för självklart. En annan möjlig förklaring, som inte nämns eftersom det skulle förstöra hela argumentationen, är däremot att tull och polis blivit bättre på att hitta droger och att avslöja dem som langar narkotika. Dessutom finns det inget som säger att ökade mängder narkotika automatiskt hamnar hos fler unga.

Johan Pehrson är dock blind för argumentation som går honom emot och han griper efter alla halmstrån för att slippa tänka tanken att han kan vara fel ute. Inte minst allvarligt var det när han försökte misstänkliggöra lagrådet efter deras sågning av förslaget, genom att antyda att de var knarkliberaler som helst av allt ville avkriminalisera eget bruk. Det är samma argumentation han försökt använda när hans förslag kritiserats i Tidningen Nu, den tidning som är det närmaste Folkpartiet Liberalerna kommer ett partiorgan. De som fått utstå denna kritik är Liberatis anhängare i allmänhet och Martin Ängeby i synnerhet. Enbart för att de försöker visa på integritetsproblemen och problemen med rättssäkerheten vad gäller drogtester.

Med en dåres envishet fortsätter Johan Pehrson att driva sina förslag, utan att stanna upp och faktiskt lyssna på kritiker. Istället misstänkliggörs de och faktaargument viftas bort med att det finns andra fakta, fakta som Pehrson gillar bättre eftersom de stödjer hans tes istället för att tala emot den. Att han på vägen skadar förtroendet för Folkpartiet liberalerna har han antingen inte märkt eller så bryr han sig inte. Det innebär däremot att partiet tappar unga väljare, väljare som tror på personlig integritet, rättssäkerhet och framför allt tycker att staten inte ska vara överallt utan ska finnas som ett stöd den dag man eventuellt behöver den. Pehrson verkar inte tro att människor faktiskt kan fatta egna beslut eller att de kan klara sig utan statlig inblandning i sin vardag. Problemet är att de flesta som kallar sig liberaler inte håller med honom. Att han trots det är en av de främsta företrädarna för ett parti som borde vara Sveriges främsta liberala parti är ett problem.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/04/28/det-ar-pehrsons-ideer-som-behover-testas-inte-barnen/

4 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Pelle28 april 2010 kl. 14:30
  • Svara

  Hade alliansen slagit in på en liberalare väg, förstått vad frihet innebär och läst på om olika drogers verkan. Då hade de vunnit hur lätt som helst.

  Nu förlorar man valet på grund av att man vill låsa in hela svenska folket. Mer och mer kontroll har den effekten. Människor skall ”skyddas” från sig själva, att tänka själv, ta risker mm. Det kommer inte på frågan även om alla kanske inte har som mål att maximera livslängden samtidigt som man har ett dötråkigt liv.

  • Kim28 april 2010 kl. 13:21
  • Svara

  Borde han verkligen vara folkpartist? Det är helt sjukt. Sen att dessutom antyda att lagrådet är knarkliberaler bara för att de sågar hans förslag att drogtesta minderåriga är ännu sjukare.
  Vill folkpartiet verkligen ha honom kvar?

  1. Johan Pehrson är Folkpartiet liberalernas gruppledare i riksdagen och dessutom partiets rättspolitiske talesperson. Det verkar som att partiet, eller åtminstone partiledningen, vill ha honom kvar.

    • Kim28 april 2010 kl. 14:57
    • Svara

    Verkar för mig lite konstigt, hur man vill ha en person, som inte har någon koll (i alla fall i den här frågan) och inte ger sig, sittandes på en sådan position.

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Per Pettersson. Per Pettersson said: Det är Pehrsons idéer som behöver testas, inte barnen: http://wp.me/prWTN-md […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.