Come, join the left side – we’ve got cookies

Den rödgröna oppositionen lovade igår 120 miljarder till infrastruktursatsningar – dubbelt så mycket som alliansen. Ett löfte var att bygga höghastighetståg Stockholm – Linköping samt Göteborg – Borås. Idag lovar de rödgröna 12 miljarder mer till kommuner och landsting om de vinner valet. Tidigare har det utlovats höjda ersättningsnivåer och fler bidrag.

Kakor att dela ut till väljarna, med smak av det respektive parti tror att deras kärnväljare gillar mest, med andra ord.

Hur ska alla nya löften finansieras? Vänsterns svar är enkelt, skatterna kan alltid höjas. Speciellt kan jobbskatteavdraget tas bort, det i synnerhet ger ju människor egen makt över sina pengar istället för att staten – som ju alltid vet bäst – bestämmer hur de ska användas. RUT-avdraget ska såklart bort, det enda det åstadkommer är ju att låta rika människor ligga ännu mer på soffan utan att göra något ärligt arbete som att diska. Avdrag ska förbehållas riktiga arbeten, sådant som exempelvis hantverkare sysslar med. Sen kan man alltid införa kilometerskatt tycker Miljöpartiet, så vi kan bli av med alla onödiga biltransporter en gång för alla. Spår finns ju till alla delar av landet som spelar roll ändå och vem behöver bussar när det finns tåg?

Fler kakor, bakade i de statliga, skattefinansierade bagerien.

Hur ska de nya tågen köras? För det första kommer det inte att gå att knyta ihop en höghastighetsbana i Jönköping med Borås på något smart sätt, helt enkelt för att tågen behöver en svängradie som är större än den som behövs för att bygga banan på ett vettigt sätt. För det andra kommer den el som de förbrukar att kräva ett par nya kärnkraftsreaktorer. Eftersom kärnkraften ska avvecklas inom våra gränser kan det ju bli problem, om vi inte förlitar oss på antingen den nya finska kärnkraften eller på de klassiska kolkraftverken i Danmark och Tyskland. Det går ju faktiskt inte att köra höghastighetståg på mjölk.

Fast mjölk är förstås rätt gott till kakor.

Avsikten från de rödgröna är att avskaffa inrikesflyg genom att bygga höghastighetsbanorna. Exakt hur många av våra flygresor som går Stockholm – Linköping och Göteborg – Borås vet jag inte, men inte är de många jämfört med de flygresor som går Stockholm – Malmö, Stockholm – Göteborg och Malmö – Göteborg. Hur höghastighetsbanor på vissa sträckor ska ersätta flygresor på andra sträckor förklarar de rödgröna inte. Antagligen är det samma logik som fick SL att avskaffa direktbussen från Upplands Bro till Karolinska med motiveringen att det kommit kvartstrafik på pendeltågen, trots att tågen gick helt andra sträckor och restiden för dem som använde bussen i många fall fördubblades på grund av beslutet. Många av dem som fick längre restid började istället ta bilen och övergav kollektivtrafiken, något de rödgröna möjligen lärt sig av och försöker förhindra genom sin kilometerskatt. Lösningen blir förstås inte bättre för det, endast mer cynisk.

Kanske räknar de med att det ska finnas nog med kakor att knapra på för de väljare som fastnar i trafikkaoset, ja så de i alla fall slipper svälta.

De rödgröna utlovar kakor till alla som vill rösta på dem i höstens val. Vad de inte berättar är att alla kakor kommer att kosta väljarna dyrt, precis som de sms-lån som ger dig en snabb lösning på problemet idag men skickar kronofogden på dig imorgon. I de rödgrönas iver att komma överens får alla partierna kakor. Att kakorna är drömmar som snabbt kommer att förvandlas till brända smulor när den finansiella verkligheten kommer ikapp dem vill de inte kännas vid.

De rödgröna visar gång efter annan att de inte är mogna att ta hand om Sverige. Det hade kanske kunnat gå om vänsterpartiet lämnats utanför den potentiella regeringen men så är inte fallet. Istället gör de allt de kan för att äta kakan och ändå ha den kvar; de vill för lånade eller icke existerande pengar lova kakor till alla, samtidigt som de skäller ut alliansen för varje förslag de inte tycker är finansierat.

Det är bara att hoppas att väljarna tycker att ansvar och verklighetsförankring är en bättre anledning att rösta på ett parti än drömmar bakade med en politik som mest innehåller luft.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/04/27/come-join-the-left-side-weve-got-cookies/

1 kommentar

2 pingar

    • Hans Åberg28 april 2010 kl. 11:43
    • Svara

    Mycket bra blogg, Per!

  1. […] och konstaterar om de genomfört sitt löfte att de kommer sätta Sverige i en stor skuldfälla. Per Pettersson skriver om hur vänsterexperimentet försöker både äta kakan och hela kakan kvar. Seved Monke […]

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Sarah Karlsson, Per Pettersson. Per Pettersson said: Come, join the left side – we've got cookies: http://wp.me/prWTN-m8 […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.